Korczak (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Korczak
RežijaAndrzej Wajda
ProducentJanusz Morgenstern
Daniel Toscan du Plantier
Regina Ziegler
ScenarioAgnieszka Holland
Uloge
MuzikaWojciech Kilar
FotografijaRobby Müller
Datum(i) premijere
6. 5. 1990 (1990-05-06) (Poljska)
Trajanje115 min.
Zemlja Poljska
 Zapadna Njemačka
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikpoljski

Korczak je poljsko-zapadnonjemačko-britanski crno-bijeli biografski film snimljen 1990. u režiji Andrzeja Wajde. Naslovni protagonist, koga tumači Wojciech Pszoniak, je Janusz Korczak, znameniti jevrejsko-poljski ljekar, dječji pisac i pedagog. Radnja je smještena u Varšavski geto za vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu i prikazuje kako se Korczak do posljednjeg trenutka nastoji brinuti za štićenike svog sirotišta, čak i ako će zbog toga zajedno sa njima završiti u logoru smrti Majdanek.

Film je izazvao dosta pažnje zbog za tadašnje vrijeme neobičnog korištenja crno-bijele biografije, kao i sličnosti s teme sa hvaljenim filmom Au revoir les enfants snimljenim nekoliko godina ranije. Ipak, najviše pažnje je izazvala posljednja, simbolička sekvenca, u kojoj vlak sa Korczakom i djecom umjesto u logor ulazi u oblak, iza koga će izaći u simboličko polje. Usprkos Wajdinog ugleda, sve reakcije nisu bile pozitivne, pri čemu se, nakon prikazivanja u Cannesu, najviše istakao Claude Lanzmann, autor Shoaha, znamenitog dokumentarca o Holokaustu, koji je Wajdu optužio da nastoji "izbrisati" antisemitizam kod Poljaka i njegov doprinos tim događajima. Korczak je nekoliko godina kasnije poslužio Stevenu Spielbergu kao inspiracija za njegov tematski srodni, ali daleko uspješniji i poznatiji film Schindlerova lista, te mu je eksplicitno odao priznanje zahvalom Wajdi na odjavnoj špici.

Istom temom se godine 1975. pozabavio zapadnonjemačko-izraelski biografski film Sind sie frei, Doktor Korczak u režiji Aleksandera Forda.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]