Lizz Wright

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Liz Rajt

Lizz Wright (2) 2009.jpg

Datum rođenja 22. januar 1980.
Aktivni period 2003 - današnjica
Žanr vokalni džez
moderni džez
Izdavačka kuća Verve Records


Liz Rajt (engl. Lizz Wright; rođena 22. januara 1980.) je američka džez pevačica i kompozitor.

Rođena je u malom gradu Hahira, Džordžija, kao jedno od troje dece i jedina ćerka lokalnog sveštenika. Kao dete peva crkvenu muziku i svira klavir u crkvi. Takođe se interesovala i za džez i bluz. Pohađa Houston County srednju školu, gde uz velike problema biva primljena u hor, da bi kasnije dobila nagradu za horsko pevanje (National Choral Award). Zatim odlazi na Državni Univerzitet Džordžija u Atlantu na studije pevanja. Takođe je studirala u Njujorku (New York New School) i Vankuveru.

Liz Rajt se u Atlanti 2000. godine pridružila vokalnom kvartetu In the Spirit, koji ubrzo dobija pozitivne kritike, a već 2002. potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Verve Records. Njen prvi album Salt izlazi u proleće 2003. godine (dostiže drugo mesto top liste modernog džeza u 2004. (Billboard Top Contemporary Jazz chart)), a prati ga Dreaming Wide Awake, juna 2005. (dostiže prvo mesto na pomenutoj listi u 2005. i 2006. godini).

Liz Rajt je prepozantljiva po tome što na koncertima često nastupa bosa, kao i što se koncertne pesme često dosta razlikuju od pesama sa nosača zvuka. Instrumentalna podrška na koncertima je takođe promenljiva.

Diskografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]