Litijumska baterija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
CR2032 litijumska pločasta baterija
Litijumska 9 V, AA i AAA veličine; gornja jedinica ima tri litijum-mangan dioksidne ćelije unutra, a donje dve su litijum-gvožđe disulfidne jednoćelijske baterije fizički i električno kompatibilne sa 1,5 V cinkovim

Litijumska baterija je primarna baterija koja ima litijum kao anodu. Ovi tipovi baterija se takođe nazivaju litijum-metalne baterije.

Razlikuju se od ostalih baterija po svojoj visokoj gustini naboja (dugovečnost) i visokoj ceni po jedinici. U zavisnosti od dizajna i korišćenih hemijskih jedinjenja, litijumske ćelije mogu da proizvedu voltaže od 1,5 V (naspram cink-ugljeničnih ili alkalnih baterija) do oko 3,7 V.

Jednokratna primarna litijumska baterija mora da se razlikuje od sekundardne litijum-jonske i litijum-polimerske baterije,[1] koje su punjive. Litijum je posebno koristan, pošto njegovi joni mogu da se poređaju tako da se kreću između anode i katode, koristeći interkalirano litijumovo jedinjenje kao katodni materijal ali bez upotrebe metala litijuma kao anodnog materijala. Čisti litijum će momentalno da reaguje s vodom, ili čak vlagom u vazduhu; litijum u litijum-jonskim baterijama je manje reaktivno jedinjenje. Pogrešno rukovanje tokom punjenja ili pražnjenja može da izazove isparavanje dela sadržaja baterije, što može da izazove eksploziju ili požar.

Litijumske baterije se široko koriste u portabl potrošačkim elektronskim uređajima, te u električnim vozilima u opsegu od vozila pune veličine do igračaka kontrolisanih radiom.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Batscap – La batterie lithium métal polymère Arhivirano 8 August 2012[nepoklapanje datuma] na Wayback Machine-u in batscap.com

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]