Likvidnost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Likvidnost (engl. solvency, liquidity, nem. Zahlungsfähigkeit, Liquidität) je svojstvo imovine ili njenih pojedinih dijelova koje se mogu pretvoriti u gotovinu za pokriće preuzetih obveza. Drugačije rečeno, likvidnost je odnos sredstava kojima raspolaže neko preduzeće,prema obavezama kojima uskoro dolazi rok plaćanja.

Pokazatelji likvidnosti porede kratkoročne obveze sa kratkoročnim ili tekućim izvorima sredstava dostupnim za podmirivanje kratkoročnih obveza.

Gospodarski subjekti su privatna kućanstva, poduzeća i države sa svojim podružnicama. Svi oni moraju se pobrinuti za svoju likvidnost čim postanu dužnici. Likvidnost je rezultat privatnih izračuna likvidnosti (fizičke osobe, privatna kućanstva). Za poduzeća se računovodstvo likvidnosti naziva računovodstvo toka kapitala ili računovodstvo novčanog toka. Za javne proračune to se naziva financijsko računovodstvo. Kako bi održali likvidnost, oni imaju ekonomske objekte kao što je imovina – kao što su gotovina u blagajni, bankovni saldi, potraživanja, dugotrajna imovina – ili neiskorištene obveze zajma (eng. credit commitment). Ekonomski objekti su likvidni ako se u svakom trenutku mogu prodati na aktivnom tržištu. Likvidnost je, dakle, svojstvo sredstava i karakterizira njihovu bliskost sa novcem, odnosno mogućnost korištenja kao sredstva plaćanja izravno ili nakon konverzije.