Li Maozhen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Li Maozhen
Rođenje i smrt: 856[1]–17. maj 924. (dob: 67–68) [2][3]
Osobno ime: originalno Wéntōng (文通),
kasnije Màozhēn (茂貞) (promjena ~886)
Datumi vladavine: 901[4] ili 12. maj 907[2][5][6]–924
Dinastija: Qi
Posthumno ime:
(puno) 
Zhōngjìng (忠敬) ("vjeran i pažljiv")

Li Maozhen (kineski: 李茂貞) (856–17. maj 924), rođen kao Song Wentong (宋文通), kurtoazno ime Zhengchen (正臣), formalno Princ Zhongjing od Qina (秦忠敬王), bio je osnivač i jedini vladar Qija (901–924), jedne od kineskih država iz Pet dinastija i Deset kraljevstava. Pred kraj dinastija Tang, odnosno u vrijeme vladavine njenog pretposljednjeg cara cara Zhaozonga, postao je moćni gospodar rata sa sjedištem u Fengxiangu (鳳翔, današnji Baoji u Shaanxiju), a neko vrijeme je i pod svojim nadzorom držao carski dvor. Njegovu moć su, međutim, nagrizli porazi u sukobima sa suparničkim gospodarima rata kao što su Wang Jian (koji će kasnije osnovati državu Raniji Shu) i Zhu Quanzhong (koji će kasnije osnovati dinastiju Kasniji Liang). Kada je Zhu 907. uzurpirao prijestolje dinastije Tang i osnovao Kasniji Liang, Li Maozhen mu se odbio pokoriti i nastavio je vladati koristeći titulu princa od Qija i ime ere dinastije Tang; njegova teritorija se kasnije, pak, smanjivala uslijed ratova sa Ranijim Shuom i Kasnijim Liangom. Kada je dinastija Kasniji Liang svrgunuta od strane od nove dinastije Kasniji Liang, čiji se car Zhuangzong proglasio legitimnim nasljednikom Tanga, Li Maozhen mu se pokorio kao sizeren, nakon čega je dobio novu titulu Princ od Qina 924. Ubrzo nakon toga je umro, i naslijedio ga je sin Li Jiyan kao vojni guverner (jiedushi) Fengxianga, ali nije naslijedio prinčevske titule (iako će kasnije postati princ od Qina), pa se to tradicionalno smatra krajem Qija kao samostalne države.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Historija Pet dinastija, vol. 132.
  2. 2,0 2,1 Academia Sinica Chinese-Western Calendar Converter.
  3. Short Explanation of the Newly Discovered Tombstone of Li Maozhen, Tang's Prince of Qin Arhivirano 2012-12-22 na Archive.is-u.
  4. Zizhi Tongjian, vol. 262.
  5. Zizhi Tongjian, vol. 266.
  6. Početak Li Maozhenove vladavine kao princa od Qija ovisi o različitom tumačenju pojma "vladavina." Li Maozhen je titulu princa od Qija dobio od strane cara Zhaohonga od Tanga 901. godine, ali tek kao vazal. Kada je godine 907. dinastija Tang okončana pošto je Zhu Quanzhong svrgnuo Zhaozongovog sina cara Ai, Li Maozhen, kao i još nekoliko dotadašnjih vazala, su odbili priznati Zhuovu dinastiju Kasniji Liang. Stoga se od tog trenutka može smatrati nezavisnim vladarom.
Kinesko plemstvo
Nova titula Princ od Qija/Qina
901-924
pokorio se dinastiji Kasniji Tang
Prethodi:
Car Ai od Tanga
vladar Kine (Zapadni Shaanxi) (de jure)
907–924
Slijedi:
Car Zhuangzong od Kasnijeg Tanga
Prethodi:
Li Changfu
vladar Kine (oblast Baoji) (de facto)
887-924
Slijedi:
Li Jiyan