Legolas

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lik iz Gospodara prstenova
Legolas
Rasa vilenjak
Roditelji Thranduil
Glumac Orlando Bloom
Knjige Gospodar prstenova


Legolas (Zelenlist) je jedan od likova u Tolkinovoj triologiji Gospodar prstenova. On je princ Zelen-šume i sin kralja Tranduila, jednog od Sivih Vilenjaka Srednje Zemlje.(Sindara)[1][2] On je po dolasku u Rivendal i održavanju Elrondovog saveta, predstavljao svoju rasu u Družini prstena.

Uprkos opštem preziranju između njihove dve rase, Legolas i patuljak Gimli su, pre potpunog raspada družine, postali prijatelji.

Po završetku rata za prsten, Legolas je doveo na jug Vilenjake iz Zelen-šume, i oni su živeli u Itilijenu, koji je ponovo postao najlepši kraj u svim zapadnim zemljama.

Ali kada je prvoga marta 1541. kralj Elesar (Aragorn) preminuo, Legolas je konačno pošao za željom svoga srca, sagradio je jedan sivi brod u Itilijenu i otplovio niz Anduin, i dalje, preko mora, u Valinor. Postoji i priča kako je Legolas sa sobom poveo Gimlija zbog njihovog velikog prijateljstva, većeg od ijednog što je ikad bilo između Vilenjaka i Patuljka.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Tolkien, J. R. R. (1954), The Fellowship of the Ring, The Lord of the Rings, Boston: Houghton Mifflin (izdano 1987), The Council of Elrond, ISBN 0-395-08254-4 
  2. „Legolas Greenleaf”. Encyclopedia of Arda. Mark Fisher. 27. 8. 2006.. http://www.glyphweb.com/arda/l/legolas.html. 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]