Lawrence Kutner

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lawrence Kutner
Lik iz serijala 'Dr. House'
Debi "The Right Stuff"
Odlazak "Simple Explanation"
"Both Sides Now"
(kao halucinacija)
Razlog odlaska Samoubojstvo
Tumači Kal Penn
Detalji
Spol muškarac
Zanimanje Sportska medicina
Obitelj G. i Gđa. Kutner
G. i Gđa. Choudray (biološki roditelji; ubijeni)
Nacionalnost Indijac

Doktor Lawrence Kutner (rođ. Lawrence Choudray) fiktivni je lik iz medicinske serije Dr. House, kojeg je tumačio Kal Penn. Postao je član Houseovog novog dijagnostičkog tima u epizodi "Games", devetoj epizodi četvrte sezone. Kutner je počinio samoubojstvo u epizodi pete sezone, "Simple Explanation".

Karakter

[uredi | uredi kod]

Kutner je otvoren za bilo kakva nova iskustva zbog čega se i priključio Houseovom timu. Dobio je broj šest za vrijeme "igara", no dobio je otkaz u svom prvom nastupu jer je prijavio Amber Volakis da je bilježila informacije o pacijentu. Nastavio je raditi čak i nakon što je dobio ostavku, okrenuvši svoj broj šest naopako u devet, i odbijajući otići, a zatim je iznio sjajnu ideju o testiranju funkcije jetre, koristeći alkohol, što je impresioniralo Housea, tako da ga je zadržao.

Od svih novih kandidata, on pokazuje najviše entuzijazma, i od svih, najčešće pristaje na Houseovo riskiranje, što uključuje i ilegalne aktivnosti. Kada je House konačno prisiljen odabrati novi tim, dr. Cuddy mu preporuča da zaposli Kutnera jer "on i House dijele istu filozofiju medicine". Dobio je prvu pohvalu od Housea kada je defibrilirao pacijenta u hiberbaričnoj komori, oživio ga ali i zapalio zbog visoke koncentracije kisika u zraku. Slično tome, u epizodi "Mirror Mirror", oživio je pacijenta s defibrilatorom unatoč tome što je bio mokar, zbog čega se i on sam onesvijestio. Defibrilatori i Kutner su postali predmet Houseovih šala, koji ga u epizodi "Ugly" naziva "profesionalnim defibrilistom", naslovom na koji je sam Kutner ponosan.

Kutner je fan znanstvene fantastike, i lako ga privlače zgodne žene, zbog čega je i pozvao Amber Volakis na spoj. Ipak, na kraju epizode "Wilson's Heart", dok su drugi likovi tugovali i bili uznemireni zbog Amberine smrti, on je proveo noć poslije njene smrti jedući pahuljice dok gleda televeziju. Kutner ima naviku djeliti osobne podatke sa svima (Taub je rekao u "Let Them Eat Cake!" da je rekao svojim suradnicima kad je produžio pretplatu za National Geographic).

U epizodi "Here Kitty", vidimo da je Kutner praznovjeran, bacajući sol iza ramena kada House namjerno prospe malo i izbjegava hodati ispod skala. Isto tako, muči se kako bi izbjegao mačku koja predviđa smrt ljudima koji su blizu nje.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Malo se zna o njegovoj prošlosti. U finalu četvrte sezone, House je komentirao da "Kutner" nije indijsko prezime. On otkriva da su njegovi roditelji imali trgovinu, i ubijeni su u pljački dok je imao 6 godina, sugerirajući da je dobio prezime od posvojitelja. U epizodi "Birthmarks", Kutner priznaje da voli biti drugačiji, tako što je Indijac, u posvojenoj židovskoj obitelji. U epizodi četvrte sezone "Ugly", kako bi umirio pacijenta da prizna konzumaciju droga, i sam priznaje da je koristio droge kao adolescent. U "Adverse Events" vidi se da drži Guinnessov rekord za najduže puzanje - puzao je 21 milju. U epizodi "Joy to the World", kao odgovor ostalim događajima u epizodi, u epilogu se ispričava kolegi iz srednje škole kojeg je zlostavljao. U epizodi "Let Them Eat Cake", Kutner je započeo s internet medicinskom klinikom pod Houseovim imenom, ipak, njegove ga kolege i onda sam House ucjene da bi im dao dio novca. U epizodi "Here Kitty" vraća Houseu milo za drago jer ga je ismijavao zbog praznovjerja, i zbog toga jer je glumio da bljuje krv po njemu, Kutner je navodno natjerao mačku da urinira po Houseovoj stolici. Poslije Kutner implicira da je to njegov urin. U epizodi "Simple Explanation", tim upoznaje Kutnerove roditelje koji im kažu da ih je do devetog rođendana zvao 'gospodine i gospođo Kutner', a nakon toga 'mama i tata'. Isto tako kažu da je Kutnerovo ime prije bilo Lawrence Choudray, dok ga nije sam odlučio promijeniti.

Recepcija

[uredi | uredi kod]

Kutnerova smrt je kritizirana u The Star-Ledgeru kao besmislena, i napisana samo da bi se stvorila posebna epizoda. Ova je interpretacija poslije opovrgnuta jer se Kutnerova smrt pokazala kao završni udarac Houseovoj psihi, nakon čega je izgubio kontrolu u sljedećim epizodama, što je dovelo do dvodnevne halucinacije izazvane pretjeranim korištenjem Vicodina.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]