Kumanija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kumanija je naziv koji se u srednjem veku odnosio na nekoliko različitih teritorija u istočnoj i srednjoj Evropi, kao i srednjoj Aziji.

Kumanska stepa[uredi | uredi kod]

Kumanija ili Kumanska stepa u 13. veku.
Glavni članak: Kumanska stepa.

Naziv Kumanija ili Kumanska stepa prvobitno se odnosio na Kumansko-kipčačku konfederaciju koja je postojala na istoku Evrope i zapadu srednje Azije između 10. i 13. veka.

Zlatna horda[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Zlatna horda.

Naziv Kumanija je takođe upotrebljavan kao alternativno ime za Zlatnu hordu, koja je postojala između 13. i 16. veka, a koja je zahvatala slično područje kao i originalna Kumanija.

Vlaška nizija[uredi | uredi kod]

U 13. veku, pre stvaranja Kneževine Vlaške, to područje je nazivano Kumanijom.

Ugarska[uredi | uredi kod]

Južni deo Male Kumanije u 14. veku.
Istorijsko područje Kumanije u današnjoj Mađarskoj.

U srednjovekovnoj Ugarskoj se naziv Kumanija (ili Kunšag) odnosio na dva manja upravna autonomna područja - Veliku Kumaniju (Nađkunšag) i Malu Kumaniju (Kiškunšag). Kumani su se na te prostore naselili u 13. veku. Velika Kumanija je zahvatala područje između Solnoka i Debrecina, a Mala Kumanija područje između Kaloče i Segedina. Južni deo Male Kumanije prostirao se tokom srednjeg veka i na području današnje severne Bačke u Srbiji.

U 16. veku ovi prostori ulaze u sastav Osmanskog carstva, čime je nestalo i kumanskih autonomnih teritorija. Uspostavom habzburške uprave krajem 17. veka, administrativno se obnavljaju i Velika i Mala Kumanija. Ove teritorije su postojale sve do druge polovine 19. veka, kada su ukinute i uključene u sastav novoformiranih županija Pešt-Piliš-Šolt-Kiškun i Jas-Nađkun-Solnok. Danas su ovi prostori u okviru Mađarske organizovani kao županije Bač-Kiškun i Jas-Nađkun-Solnok.

Vidi još[uredi | uredi kod]