Kuća Lazić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kuća Lazić (nekadašnja zgrada Komiteta) nalazi se u Brčkom, sjeveroistočna Bosna i Hercegovina.

Zgrada nekadašnjeg Komiteta u ulici Bulevar mira br. 18 se nalazi u centralnom dijelu Brčkog, u urbanom bloku definiranom ulicama Ive Andrića, Branislava Nušića, Štrosmajerova i Bulevar mira.

Godine 1926. godine, izgrađen je stambeni objekat kuća Damić, poznatih projektanata Helena Baldasara i Dušana Smiljanića, koji djeluju u Sarajevu tokom prve polovine XX vijeka. Ova građevina je jedna od prvih izgrađenih u Sarajevu u periodu između dva svjetska rata, pod uticajem modernističkih ideja. Mlađa generacija arhitekata školovanih na naprednim srednjoevropskim arhitektonskim školama donijela je nove stvaralačke ideje vezane za modernu arhitekturu[1] Među izgrađenim objektima je zgrada nekadašnjeg Komiteta u Brčkom, izvedena takođe u periodu između dva svjetska rata.[2]

U izvornom obliku radilo se o stambenom objektu poznatog brčanskog trgovca i veleposjednika Danka Lazića, školovanog u Berlinu. Nakon Drugog svjetskog rata sva imovina mu je oduzeta i nacionalizirana. Nije poznato da li je objekat oštećen tokom rata.

Kuća Lazić predstavlja slobodnostojeći poslovni objekat spratnosti Sut+P+2, nepravilnog oblika s tim da je tlocrtna osnova centralnog dijela pravougaona, dimenzija 18,00 m x 15,00 m, dok su sa bočnih strana izvedeni dijelovi niže spratnosti. Na sjevernoj strani se nalaze 3 ulaza koji su međusobno povezani u unutrašnjosti.

Nacionalni spomenik[uredi | uredi kod]

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 5. oktobra 2022. godine, donijela je odluku da se kuća Lazić u Brčkom proglasi za nacionalni spomenik BiH.[3]Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Anđelina Ošap Gaćanović (predsjedavajuća), Faruk Kapidžić i Zoran Mikulić.[4]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Nedžad Kurto - Sarajevo 1492-1992, Oko, Sarajevo.
  • Predrag Milošević - Arhitektura u kraljevini Jugoslaviji (Sarajevo 1918-1941), „Prosvjeta“, Foča.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Kuća Damić u Sarajevu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 3. 2024. 
  2. „Nina Stevanović: Arhitektonska baština jugoslavenskog socijalizma”. Politehnički univerzitet Katalunja, Barcelona, 2017.. Pristupljeno 16. 3. 2024. (en)
  3. „Kuća Lazić”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 16. 3. 2024. 
  4. „Nacionalni spomenici u Brčkom”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 16. 3. 2024. [mrtav link]