Kriticizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kriticizam ili kritička filozofija (njemački: kritische Philosophie), filozofski pravac čiji je tvorac Immanuel Kant, a koji smatra kako je temeljni cilj filozofije kritičko preispitivanje svijeta, a ne samo čisto opravdavanje znanja. Kriticizam se, za Kanta, sastojao u analiziranju mogućnosti znanja prije prelaska na samu spoznaju. Osnovna zadaća filozofa, prema ovoj teoriji, nije, dakle, uspostava i dokazivanje teorija o stvarnosti, već podređivanje svih teorija - uključujući i one o filozofiji - kritičkoj procjeni i mjerenje njihove validnosti ovisno o tome koliko dobro izdržavaju kritiku.

Termini kriticizam i kritička filozofija koriste se kao sinonimi. Kant je smatro kako temeljna pitanja filozofije nisu ona o tome što se nalazi u stvarnosti, već i prirodi i temeljima iskustva per se. Prvo moramo prosuditi kako ljudski razum funkcionira i u granicama kojih mogućnosti, a tek ga onda možemo ispravno primijeniti na osjetilno iskustvo i utvrditi može li se primijeniti na sve metafizičke objekte.

Tri temeljna izvora ove filozofije su Kantove tri kritike - Kritika čistog uma, Kritika praktičnog uma i Kritika moći suđenja - objavljene između 1781. i 1790. godine, a koje se primarno odnose na pitanja metafizike, etike i estetike.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]