Atalija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kraljica Atalija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Atalija ili Gotolija (hebrejski: ʻAṯalyā (עֲתַלְיָה), "Bog je oduševljen") bila je kraljica Jude za vrijeme vladavine Jehorama, a kasnije i jedina vladarica Jude za pet godina. William F. Albright joj je vladavinu datirao u period 842. pne.837. pne., dok ju je E. R. Thiele smjestio u period 841. pne.835. pne.. Atalija je bila kči kralja Ahaba i kraljice Jezabele od Izraela; njen brak za Jehorama je osigurao savez između Izraela i Jude.

Jehoram, nasljednik kralja Davida, promicao je štovanmje hebrejskog Gospoda u svom kraljevstvu, ali je trpio Atalijino štovanje Baala. Nakon Jehoramove smrti je njegov sin Ahazija postao novi kralj, a Atalija kraljica majka. Ona je to iskoristila kako bi ustanovila štovanje Baala u Judi nakon što je Ahazija ubijen u Izraelu zajedno sa njenim bratom, tadašnjim izraelskim kraljem Jehoramom. Jehu ih je oboje ubio u Jahvino ime, kao i cjelokupnu Atalijinu porodicu u Izraelu.

Atalija je na to, kao kraljica, dala pogubiti sve moguće nasljednike Davida. Međutim, njen unuk Jehoaš je spašen od strane Jošebe, Ahazijine sestre, te ga je odgojio prorok Jehojada. Šest godina kasnije, Ataliju je iznenadilo kada je Jehojada otkrio Joasa narodu i proglasio ga kraljem Jude. Pokušala je suzbiti pobunu, ali je ubijena.


Atalija
bočni ogranak od Pleme Juda
Prethodi:
Ahazija
Kraljica Jude
Albright: 842. pne. – 837. pne.
Thiele: 841. pne. – 835. pne.
Galil: 843. pne. – 835. pne.
Slijedi:
Joas

Izvori[uredi | uredi kod]

  • II Paralipomenon 22:1-23:15
  • Josheph, Antiquitates iudaicae viii-ix
  • Hebrejska Biblija - život opisan u 2 Kraljevi 8:16 – 11:16
  • Virginia Brown's translation of Giovanni Boccaccio’s Famous Women, pp. 102-106; Harvard University Press 2001; ISBN 0-674-01130-9