Kralj Zhou od Shanga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kralj Di Xin od Shanga (kineski: 帝辛), rođen kao Zi Shou (kineski: 子受) bio je posljednji kralj drevne kineske dinastije Shang. Rodno ime mu je bilo Zhòu (), pa se zato zvao Zhou Xin (紂辛; Zhòu Xīn) ili Kralj Zhou (紂王; Zhòu Wáng). Također mu se radi identifikacije često dodaje "Shang" (商 Shāng) pred svako od imena.

Biografija[uredi | uredi kod]

U Zapisima Velikog Historičara Sima Qian tvrdi da je Di Xin na početku svoje vladavine ima osobine koje su premašivale svakog običnog čovjeka, da je bio domišljat, ali i nagle narave. Legende kažu da je bio u stanju dobiti svaku raspravu, a da je bio dovoljno snažan da hvata divlje zvijeri golim rukama.

Bio je mlađi brat Wei Zija (微子) i Wei Zhonga (微仲) (oba sinovi konkubine) te otac Wu Genga (武庚) i Lu Fua (祿父). Otac Di Yi je imao dva brata Ji Zia i Bi Gana. Di Xin je na početku vladavine proširio teritoriju Shanga boreći se protiv okolnih plemena, uključujući narode Dongyi na istoku.

U kasnijim godinama Di Xin se odao piću, ženama i razvratu, smatrajući to važnijim od ispravne vladavine, te je ignorirao sve državne poslove. Prema Sima Qianu, on je čak priređivao velike orgije i skladao pjesme s vulgarnim (erotskim) stihovima i lošim ritmom. Legende govore da je došao pod loš utjecaj svoje izopačene supruge Daji (妲己), te je zajedno s njom činio svakojake opačine. U književnosti inspiriranoj njegovim životom, uključujući roman Fengshen Yanyi, Daji je bila opsjednuta zlim duhom lisice.

Najpoznatiji način zabave za Zhoua je bio "Bazen alkohola i vrt mesa" (酒池肉林). Veliki je bazen bio napunjen alkoholom, dok je na grane drveća i grmlja oko bazena obješeno meso. To je Zhouu i njegovim prijateljima omogućilo da cijeli dan jedu i piju, a istovremeno uživaju u ženskom društvu.

Kako bi ugodio Daji, stvorio je "eksplozivnu plamenu kaznu" (炮烙之刑). Dvije šipke od bronce su bile pokrivene uljem. Potom su se stavile iznad kotla s usijanim ugljenom dok i same nisu postale vruće. Žrtve su bile prisiljene hodati po tim šipkama. Oni koji ne bi mogli izdržati vrućinu su padali u kotao i živi gorjeli. Za Zhoua i Daji se govorilo da su uživali gledajući takve patnje. Žrtve tog postupka su bili obični podanici, zarobljenici, ali i visoki vladini službenici kao što je bio Mei Bo.[1]

Kako bi se održavao takav životni stil, Zhou je ustanovio visoke poreze. Zbog toga je narod počeo trpiti i izgubio poštovanje prema dinastiji Shang. Zhouov brat Wei Zi je Zhoua pokušao nagovoriti da promijeni politiku, ali je odbijen. Stric Bi Gan je dao isti savjet, ali ga je Di Xin na to naredio da se ubije bi vidio kako izgleda srce mudraca. Kada je stric Ji Zi čuo za to, otišao se žaliti, ali je shvatio da je najbolje da glumi ludilo.

Kada je dinastija Zhou porazila snage dinastije Shang u bitci kdo Muyea, Di Xin je spalio kraljevsku palaču i sebe.

Ime "Zhou" se počelo upotrebljavati nakon smrti kralja Zhoua. To je ime predstavljalo i beščašće i bezdušnost. Kralj Zhou se kroz kinesku historiju navodio kao najgori primjer izopačeng kralja u Kini.

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. See, e.g., Qu Yuan, Tian Wen (天问). "梅伯受醢".


Kralj Zhou od Shanga
Prethodi:
Di Yi
Kralj Kine
1075. pne.–1046. pne.
Slijedi:
Wu