Qu Yuan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Qu Yuan

Ći Juen (kin. , pinjin: Qū Yuán, oko 340—278. god. pne.) je bio Kineski književnik i državnik kralju južne države Ču tokom perioda Zaraćenih država. Život je proveo predlagajući političke reforme tvrdeći da stari i snažni dekadentni uticaji ne mogu da budu u skladu sa borbenim duhom. Nevideći nikakvu budućnost za svoju zemlju Ći Juen je u svojoj 62. godini petog dana petog meseca po kineskom lunarnom kalendaru, skočio u reku Milo u Hunanu.[1] Na taj dan se širom Kine održavaju svečanosti i trke čamaca povodom sećanja na ovog velikog pesnika.

Dela[uredi | uredi kod]

Napisao je dugu poemu „Lisao“ (Tuga odbačenog) u kojoj je otvoreno i oštro napao iskvarenu, trulu politiku države Ču i izrazio svoju odanost i veliku ljubav prema narodu i domovini. Među njegovim delima nalaze se: Devet pesama, Pitanja nebu, Devet kompozicija i druge pesme, sva po svom misaonom sadržaju bliska poemi „Lisao“.[1]

Temelj i osnovna građa za pesme su bile narodne pesme države Ču. Oslobodio se četvorosložnog stiha karakterističnog za Knjigu pesama i stvorio novi oblik pesme — ču-pesmu, sa različitim brojem slogova u stihovima (4—9) i naizmeničnom rimom.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Đurđević, Mirjana; Ada Zečević (1995). Antologija stare Kineske poezije. Beograd: Srpska književna zadruga. str. str. 10, 433. ISBN 86-379-057104.