Kozarevac

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kozarevac
Kozarevac na karti Hrvatske
Kozarevac
Kozarevac
Kozarevac na karti Hrvatske
Županija Koprivničko-križevačka
Općina/Grad Kloštar Podravski
Geografske koordinate
 - z. š. 46.22 N
 - z. d. 16.92 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 599
Autooznaka KC

Kozarevac je naselje južno od općinskog naselja Kloštar Podravski udaljeno oko 5,5 kilometara asfaltiranom cestom. Nešto bliže Kozarevcu nalazi se vinogorje Veseli Brijeg gdje je obiteljsko gospodarstvo Đure Šipeka s izvrsnom ponudom kvalitetnih vina (graševina, chardony, plemenka...), velikim izborom prirodne rakije i likera te domaćom kuhinjom.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi kôd]

Kozarevac ima, prema zadnjem popisu 599 stanovnika a to pokazuje da se je broj od 1952. godine više nego prepolovio. Naselje se sastoji od dvije glavne ulice: Petra Preradovića i Ljudevita Gaja. Pored njih još su ulice: Suhopoljska ulica, Zagrebačka ulica, Suhara i Vinogradska ulica. U središtu je mjesni park pored kojeg se nalazi stogodišnja crkva posvećana Svetom Franji Ksaverskom (proštenje 3.prosinca), župni dvor i Područna škola Kozarevac, te školski stan obitelji učitelja. U školskoj godini 2008/09. upisano je u sva četiri razreda 23 učenika.

Pučka škola je ovom mjestu otvorena 1833. godine, no postoji još jedan podatak da je otvorena četiri godine prije toga, dakle 1829. Prvo sjedište joj je bilo u privatnoj kući današnjeg vlasnika Zdravka Đurinovića a poslije Prvog svjetskog rata je preseljena na današnju lokaciju gdje je bilo skladiše austrougarske vojske. Skladište je kupio neki lugar Sraka i u njemu je organizirana škola. Premalo je podataka iz toga razdoblja.

Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom u kojoj su značajnije kulture kukuruz i povrće, manje duhan. Nekoliko se obitelji orijentiralo na stočarstvo i tu prednjače obitelj Ivice Imbrišića i Darka Imbrišića.