Koviljsko-petrovaradinski rit

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ostrvo na vodi

Koviljsko-petrovaradinski rit je kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema u jugoistočnoj Bačkoj, na području srednjeg toka Dunava, Srbija.

Osnovne vrijednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih orografskih i hidrografskih oblika ritova (ade, rukavci, bare, močvare), očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica ritova (šume, livade, trstici, ševari), raznovrsnost i bogatstvo faune (206 vrsta ptica i 24 vrste riba), naročito prisustvo rijetkih i proređenih vrsta.[1]

Sterlet Acipenser ruthenus
Crna roda Ciconia nigra
Veliki gušter Triturus cristatus

Zaštićeno područje[uredi | uredi kod]

Koviljsko-petrovaradinski rit se nalazi na listi Ramsarskih područja od 2012. godine, a zaštitna zona iznosi 8.292 hektara.[2][3] Ovo aluvijalno područje oblikovano je redovnim poplavama i sukcesijom vegetacije, kao i ljudskim aktivnostima, a u njemu se nalazi veliki broj ugroženih biljnih vrsta kao što su vodena ljubičica (Hottonia palustris) i četverolisna djetelina (Marsilea quadrifolia).

Od ključnog je značaja kao mrijestilište za mnoge vrste riba kao što je Sterlet Acipenser ruthenus, za mnoge ptice, uključujući crnu rodu Ciconia nigra i vodozemce poput velikog guštera Triturus cristatus, i različite vrste beskičmenjaka, gmizavaca i sisara.

Koristi se za šumarstvo, lov, tradicionalni ribolov kao i za stočarstvo radi očuvanja autohtonih vrsta konja, magaraca i krava.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit - Vojvodina šume: www.vojvodinasume.rs- 23.12.2021
  2. „Ramsarska područja u Srbiji”. Ramsar Sites Information Service - rsis.ramsar.org. Pristupljeno 9. 2. 2021. 
  3. „Koviljsko-petrovaradinski rit”. Ramsar Sites Information Service - rsis.ramsar.org. Pristupljeno 9. 2. 2021.