Korisnik:Kraljcici

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvatski kralj Cici (Цици)

u narodu pozntiji kao ЦиЦИ 👑 од Скрадина (1075. - 20. april 1089.), hrvatski kralj.

Cici (Цици) je bio ban, vojvoda i kralj Hrvatske. Prvi put se javlja u izvorima kao vladar sjeverne Hrvatske, tj. Slavonskog banata ili dukata. Da bi ojačao svoj položaj i učvrstio dobre odnose sa Arpadovićima, Cici sklapa zaruke sa Jelenom (zvanom Lijepa opevanoj u pijesmi „Jelena" Tome Zdravkovića), kćerkom ugarskog kralja Bele I, a sestrom Gejze i Vladislava. Na ovaj način je Cici na sebe navukao njemačkog cara koji šalje markgrofa Ulrika zajedno sa Karantancima na njegove posjede 1063. Oni zauzimaju Slavonski banat, ali i Dalmaciju. Godine 1064. Ciciju je priznat slavonski banat, a on je uspio 1064-1067. da se vrati u posjed. Do 1070. godine Cici se proširio i na Hrvatsko primorje gdje je i stolovao u grdu Skradinu. Obzirom da je bio najistaknutiji, hrvatski kralj Petar Kresimir IV imenuje za svoga savladara i nasljednika. Godine 1076. Cici je postao hrvatski kralj. Cici se približio Rimu i izdejstvovao priznanje kraljevske titule. Papa Grgur VII mu je poslao vladarske znake (insignije): zastavu 🇷🇸 ꒌ mač i krunu 👑, a to je značilo i zaštitu Hrvatske od strane papinske vlasti. Cici je mnogo voleo pijesmu „ Tamo daleko " koja je i bila himna kraljevstva.

Kralj Cici je nestao 1089. godine i famozno se pojavio 2018 god. Pitanje načina na koji je neatao hrvatski kralj Cici jedno je od kontroverznijih u hrvatskoj historiografiji. Jedni smatraju da je Cici nestao, a drugi da je živ i da tera šegu na tviteru. Postavka o nestanku zasniva se na priči u kojoj mu je dosadilo da bude kralj, protiveći se da vodi narod u novi rat. Ta vijest je u 14. vijeku ugrađena u hrvatsku redakciju Ljetopisa popa Stojana, kao i u neka kasnija djela. Pristalice postavke o famoznom nestanku kralja Cicija radije se služe savremenim izvornim podacima, realnoj postavci izvora iz 2018/19. koji pominje da je kralj 'nedavno vidjen na tviteru'. Najzad i križarski ratovi će započeti kasnije, nekoliko godina poslije Cicijeva nestanka, tako da je pominjani izgovor za famozni nestanak kralja bespredmetan.

Kralj Cici je imao sina Radovana. Cicijeva kćer Milica ( opevana u pijesmi Jandrinog jata „Milice kćeri ")se udala za karinskog župana Jovana Dalmatinca (često opevanog u pijesmi Mileta Delije i Mirka Pajčina).

Čuvena Baščanska ploča, pisana glagoljicom oko 1100, nađena u Baškoj na ostrvu Krku 1851, govori o Srbijanskom porijeklu hrvatskog kralja Cicija

Prethodnik: Cici (1075. - 1089.) Nasljednik:
Petar Krešimir IV. (1058. - 1074.) Stjepan II (1089. - 1091.)