Kominje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Most u naselju Kominje.

Selo Kominje se nalazi južno od Novog Pazara, na udaljenosti oko 15km, oko magistralnog puta koji vodi ka Ribariću.

Kominje se graniči sa sledećim selima: Kožlje, Golo Brdo, Kneževiće, Murovce i Žuče (pripada tutinskoj opštini). Jedan broj kuća je ispod magistrale a drugi deo sela je iznad puta. Kuće se okrenute ka istoku i jugoistoku, tako da su dobro osunčane. Nadmorska visina naselja je oko 1000 m.

Iznad sela su Kominjska brda, a najveće od njih je Teferič (Bandera 1112 m), iznad šume zvani Orlujak, Spasovik (1038 m). Šume se prostiru u obliku venca na području ovog sela i Murovaca. Dadina strana i Liješće su iznad seoskog puta a pružaju se od groblja do Cvetanog ravna. Izmedju Kominja i Murovaca proteže se Kosa. Ispod magistralnog puta nalaze se Sobne njive, Kamenjača, Vrbe i Duvarine. Vodu ka Kominjskoj reci odvodi Kominjski potok, koji počinje od Kominjskih bara a na mestu zvanom Vrtine ispod mosta spaja se sa Kožljanskim potokom, te zajedno čine Rijeku.

Najveći deo sela je pod livadskim površinama, a nazivaju ih: Brdo-livada, Spasovik više Korita, Gornje bare, livada Donje bare ispod Kleča, livada Medjupotače, Bečevac, Lokve, Drenovi, Sulejmanovača, livada Vrbe, Hozorovac ispod Sobnih njiva, Zenova i Mehova krčevina, Himov ravan i Baščica ispod Kamenjače. Seoski pašnjaci su: Kominjska brda, Liješće, Spasovik,Kose i Ledine. Njive su pretežno u stranama nedaleko od kuća: Sobne njive,Kamenjača, Ciganka, Bliznavce,Duvarine,njiva kod česmice.

U selu postoje osmogodišnja škola i prodavnica.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Danas u selu žive Muslimani (Bošnjaci) i to nekoliko rodova: Sajtarići (2 domaćinstva),Džankovići (6 domaćinstava), Šabanovići (5 domaćinstava) i Šaćirovići (6 domaćinstava). Oni su u ovo selo stigli iz raznih krajeva današnje Srbije i Crne Gore. Pretpostavlja se da su se oni doselili tokom XIX veka.

Naziv sela[uredi | uredi kod]

U korenu naziva sela je reč komin ili izmenjeno kominj, što znači otpadak od groždja ili orahove zelene ljuske, a postoji i vino kominjak. Pošto se u pisanim izvorima pominju srednjovekovni vinogradi u okolini Novog Pazara, moguće je da se vinova loza gajila na sunčanim stranama sela. U slučaju ovog sela to je gotovo izvesno uzimajući u obzir postojanje zapuštene forme vinograda koja se nalazi ispod magistralnog puta.

Istorija[uredi | uredi kod]

U turskom popisu iz 1455. godine selo je upisano pod imenom Komini sa 14 domova, kao timar (imovina data na korišćenje) Ejnebegije Danišmenda, a u turskom zapisu za ovčarinu i torovinu iz 1585 godine, selo je upisano pod nazivom Komin gde se navodi jedan vlasnik sitne stoke, Radivoj Bogdan koji je imao 70 ovaca i koza. Krajem XIX i početkom XX veka deo sela prestavljao je agaluk Sajtarića a drugi deo agaluk Mumdžića iz Novog Pazara.

Literatura[uredi | uredi kod]

  1. Fikret Sebečevac,Selim Šaćirović,Naselja Novopazarskog Kraja,(Beograd 1995)
  2. Monografija Novi Pazar i okolina (Beograd 1969)