Knez Andrija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Andrija Miroslavljević

Mali monogramski pečat kneza Andrije
Mali monogramski pečat kneza Andrije

Datum rođenja 1187 — 1189
Datum smrti 1254 (Sahranjen u Stonu)
Mesto smrti Raška (Kraljevina Srbija)
Titula knez, veliki knez
Period 1227– oko 1250
Prethodnik Petar Miroslavljević
Poreklo
Dinastija Zavidovići
Otac Miroslav Zavidović
Porodica
Deca Bogdan, Radoslav, Đorđe, Dragoslava, Vukoslava[1]

Knez Andrija bio je humski knez od oko 1227. godine do sredine 13 vijeka. Bio je sin Miroslava Zavidovića, brata rodonačelnika Nemanjića i vladara na području Zahumlja.

Nakon očeve smrti bio je zajedno sa majkom protjeran, a vlast je preuzeo Petar, vjerovatno Miroslavov sin iz prethodnog braka. Promjene u Humu, a najverovatnije i Petrov odnos prema centralnoj vlasti, naveli su kralja Stefana Prvovenčanog, da sa svojom vojskom napadne Hum. Bio je uspješan u ratu. Petar je izgubio sve posjede na lijevoj obali Neretve pa mu je ostala teritorija od Cetine do Neretve. Andrija je dobio na upravu Stonsko primorje i Popovo, dok je kralj Stefan za sebe zadržao južne dijelove Humske oblasti.[2]

U dokumentu (oko 1234) naziva se "veliki knez humski" a po smrti Petrova nasljednika i sinovca Toljena, zavladao je 1239. cijelim Humom kao vazal Raške. Andrija je s Dubrovnikom bio u dobrim odnosima, što potvrđuju ugovori o miru s knezovima Ivanom Dandolom (1214–1235) i Jakovom Delfinom (1247–1249). U znak prijateljstva s Dubrovčanima udao je kćerku Vukosavu za vlastelina Barba Krusića.

Pečati[uredi | uredi kod]

Poznata su dva pečata velikog kneza Andrije (1235-1250) sačuvana na dvije povelje. Jedan manji - monogramni, i drugi - grbovni. U oba slučaja radi se o visećim pečatima, a grude tamnosmeđeg voska fromirane su kao pločice.

Manji pečat je promjera 1,7  cm i sačuvan je na povelji Dubrovniku, nešto prije 1235. god. Pečatna slika je monogram sa krstom i ukras u vidu plastične kružnice koja uokviruje pečatno polje. Po svojoj likovnoj koncepciji ovaj pečat predstavlja jedinstvenu pojavu u bosansko-humskoj, pa i jugoslavenskoj sfragistici. Direktni uzori za ovaj krstoliki monogram nalaze se u Bizantu.

Veći pečat nalazi se na povelji izdatoj Dubrovniku 1247-1249. godine. Voštana gruda formirana je kao pločica, ali je jedna trećina te pločice otpala. Tekst na pečatu glasi: Pečat velikog kneza humskog Andrije. Ovo je najstariji grbovni pečat u jugoslavenskoj sfragistici.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Knez Andrija Miroslavić Zavidović of Hum
  2. „Svetozar Ćorović: Istorija srpskog naroda - Bosna kao stožer nove srpskohrvatske države”. INTERNET IZDANJE IZVRŠNI PRODUCENT I POKROVITELJ Tehnologije, izdavaštvo i agencija Janus Beograd, novembar 2001. Pristupljeno 9. 2. 2023. 
  3. „Pavao Anđelić: Srednjovjekovni pečati iz Bosne i Hercegovine”. ANUBiH, Sarajevo 1970.. Pristupljeno 19. 11. 2023.