Kleopatra od Makedonije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
V. Kleopatra (razvrstavanje) za ostale ličnosti istog imena.

Kleopatra od Makedonije (cca. 356. pne. - 308. pne.), bila je makedonska princeza i epirska kraljica, poznata po tome što je bila sestra Aleksandra Velikog, odnosno kći kralja Filipa II i kraljice Olimpijade.

Kada se Filip godine 338. pne. nakon ženidbe za Kleopatru Euridiku posvađao s Olimpijadom, Kleopatra je za razliku od svog brata Aleksandra ostala u Peli na očevom dvoru. Filip je stoga dvije godine kasnije mogao ponuditi njenu ruku Olimpijadinom bratu Aleksandru Molosijskom kako bi ishodio pomirenje. Raskošno vjenčanje je, pak, bila prigoda prilikom koje je Filip ubijen.

Kleopatra je nakon toga otišla živjeti u Epir gdje je Aleksandru rodila dvoje djece - sina Neoptolema II i Kadmeju. Aleksandar je godine 334. pne. prešao Jadran kako bi za račun Tarasa vodio rat protiv Lukanaca i Brutijaca. Kleopatra je za to vrijeme preuzela upravljanje državom, a nakon Aleksandrove smrti 331. pne. je postala regentica mladom Neoptolemu. Tamo se istakla kao izuzetno sposobna vladarica.

Godine 324. pne. se Olimpijada, nakon svađe s Antipaterom vratila u Epir te preuzela vlast, pa je Kleopatra otišla u Makedoniju. Nakon Aleksandrove smrti je Kleopatra postala predmetom bračnih ponuda od strane dijadoha, koji su preko njenog bliskog srodstva s Aleksandrom nastojali steći legitimitet za preuzimanje Aleksandrovog carstva. Kleopatra je odbila njihove ponude te se sklonila u Sard kod Antigona Monoftalmosa. Kada je godine 308. pne. ipak pristala na bračnu ponudu Ptolemeja, Antigon ju je dao ubiti.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]