Katedralna crkva u Trebinju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Katedralna crkva u Trebinju posvećena je rođenju Blažene Djevice Marije – Katedrala Male Gospe, proglašena je za nacionalni spomenik BiH.[1] Nacionalni spomenik sastoji se od objekta Katedralne crkve, postojećeg zvonika i pokretnog naslijeđa.

Lokacija[uredi | uredi kod]

Nalazi se u centru grada Trebinja, u neposrednoj blizini gradskog parka.

Historija[uredi | uredi kod]

Trebinjska (Trebinjsko-mrkanjska) biskupija je jedna od najstarijih biskupija u Bosni i Hercegovini. Prvi puta se spominje u buli pape Benedikta VIII. 1022. godine. Srednjovjekovna Travunija dolazi pod vlast Nemanjića krajem XII. stoljeća, a 1373. godine dolazi pod vlast bosanskog kralja Tvrtka I. Pod pritiskom Nemanjića, biskup Silvije, 1253. godine, bježi u Dubrovnik, na otok Mrkanj, kao rezidenciju. Poslije pada Bosne (1463.), i Hercegovina pada pod osmansku vlast (1482.). Za vrijeme osmanske vlasti biskupi i dalje imaju sjedište na dubrovačkom području.

Nakon uspostave austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini, uređena je i katolička crkvena organizacija. Papa Leon XIII. utemeljuje Vrhbosansku mitropoliju, koju sačinjavaju Vrhbosanska nadbiskupija sa sjedištem u Sarajevu, Mostarsko-duvanjska biskupija sa sjedištem u Mostaru (u koju je uključena i Trebinjska biskupija) i Banjalučka biskupija sa sjedištem u Banjoj Luci. Ovakvo stanje traje do danas. Današnje granice Trebinjsko-mrkanjske biskupije zauzimaju prostor jugoistočne Hercegovine, i to od rijeke Neretve na zapadu, do crnogorske granice na istoku, te hrvatske granice na jugu.

Opis[uredi | uredi kod]

Gradnja današnje katoličke crkve u Trebinju započeta je 1880. Godine. Prema konceptu prostorne organizacije, pripada tipu jednobrodne crkve sa transeptom (poprečnim brodom) i polukružnom apsidom. Vanjske dimenzije crkve iznose: dužina je cca 29,00 m, širina na dijelu transepta je cca 15,50 m, a na dijelu broda cca 9,30 m. Dimenzije unutrašnjeg prostora crkve iznose: dužina je cca 27,70 m, širina na dijelu transepta je 14,50 m, a na dijelu broda 8,00 m. Visina crkve, mjerena od zemljišta do početka krovne strehe, iznosi cca 11,80 m, a visina, mjerena od zemljišta do krovnog sljemena, iznosi cca 15,00 m.

Unutrašnjost crkve je ukrašena pilastrima, profiliranim vijencima i kasetiranom tavanicom. Pod crkve je u cjelini prekriven kamenim pločama. Vilko Šeferon je tridesetih godina XX. stoljeća oslikao prostor apside, te pročelje na zapadnom zidu crkve, iznad prostora apside. Oslikani prostor apside se može podijeliti na dva dijela, oslikana kalota apside i oslikani friz.

U unutrašnjosti crkve se primjećuju brojni umjetnički radovi – nekoliko skulptura, kao što su skulpture sv. Benedikta i skulptura Blažene Djevice Marije, te nekoliko slika. Slike su u crkvu donesene iza 1995. godine, a radovi su nekolicine hrvatskih umjetnika U trebinjskoj crkvi se čuva manja zbirka misnog posuđa.

Literatura[uredi | uredi kod]

Župa Trebinje Arhivirano 2010-08-27 na Wayback Machine-u

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Katedralna crkva u Trebinju”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 11. 2016.