Katal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Katal je SI izvedena jedinica za katalitičku aktivnost..[1] Definiše se kao molovi u sekundi. Ime katal se koristi za ovu jedinicu već decenijama, ali je tek 1999. postala zvanična SI izvedena jedinica Rezolucijom 12 dvadesetprve Generalne konferencije težina i mera, na predlog Međunarodne federacije kliničke hemije i laboratorijske medicine. Formalnim usvajanjem katala se nada da će se smanjiti korišćenje ne-SI jedinice zvane „jedinica“, simbol "U", definisane kao mikromolovi u minutu. Sada se u praksi „jedinice“ češće koriste nego katal, ali njihovoj definiciji fali koherentnost sa SI sistemom.

Katal se ne koristi da izrazi tempo reakcije; to se izražava u molovima u sekundi. On se koristi za merenje količine katalizatora. Jedan katal tripsina, na primer, je ona količina tripsina koja razbija jedan mol peptidne veze u sekundi.

Definicija[uredi | uredi kod]

1 kat = 1 mol/s

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry (NC-IUB) (1979). „Units of Enzyme Activity”. Eur. J. Biochem. 97 (2): 319–20. DOI:10.1111/j.1432-1033.1979.tb13116.x. 

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]