Kareni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karenni djevojčica u Mjanmaru godine 2004.

Kareni (burmanski: ကရင်လူမျိုး; MLCTS: ka. rang lu myui: ili Kayin), u Tajlandu poznati pod nazivom Kariang (Thai: กะเหรี่ยง) ili Yang , su etnička grupa u Mjanmaru (Burmi) i Tajlandu.

Kareni su decenijama borili za autonomiju u okviru Mjanmara; u znak sjećanja na tu borbu 31.1. se među Karenima obilježava kao "Karenski revolucionarni dan".

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Kareni uglavnom žive u istočnom planinskom području Mjanmara, u glavnom u državi Karen, a manji dio u državi Kayah (državi Karenni), južnoj državi Shan, te oblasti Ayeyarwady (oblasti Irrawady) i u zapadnom Tajlandu.

Ukupni broj Karena je teško procijeniti; članak VOA iz 2006. navodi procjenu od sedam miliona u Mjanmaru. Ima oko 400.000 Karena u Tajlandu, gdje se smatraju najbrojnijim od planinskih plemena.

Historija[uredi | uredi kod]

Kareni su za vrijeme drugog svjetskog rata pomagali britansku vojsku za vrijeme japanske okupacije njihove zemlje.

Nakon završetka rata Burma je godine 1948. dobla nezavisnost, a Kareni, pod vodstvom Karenske nacionalne unije (KNU), uskoro postali najveća od 20 etničkih manjina koja se oružanom borbom suprotstavljala vojnoj diktaturi u Yangonu. Tokom 1980-ih, KNU je pod oružjem imala oko 20.000 ljudi; prema podacima iz 2006, taj se broj spustio na manje od 4.000, a suprosttavljaju se vladinoj vojsci od 400.000 pripadnika.

Oružani sukob se nastavlja a godine 2006 KNU štab se nalazi u Mu Aye Puu, na burmansko-tajlandskoj granici. Godine 2004. BBC je citirao humanitarne organizacije koje procjenjuju da se kroz decenije rata preko 200.000 Karena bilo prognano iz svojih domova, a više od 120.000 izbjeglica iz Burme, uglavnom Karena, živi u izbjegličkim logorima na tajlandskoj strani granice.

Mnogi Kareni optužuju mjanmarsku vladu za etničko čišćenje.

Veze[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]