Kapitol Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zapadni front Kapitola Sjedinjenih Država

Kapitol Sjedinjenih Američkih Država, koji se često naziva i Zgrada Kapitola, mesto je okupljanja Kongresa Sjedinjenih Američkih Država i sedište zakonodavnog ogranka američke savezne vlade. Nalazi se na brdu Kapitol na istočnom kraju National Mal-a u Vašingtonu, iako više nije u geografskom centru saveznog okruga, Kapitol čini ishodište sistema brojeva ulica u okrugu i četiri kvadranta okruga. Prvobitna zgrada završena je 1800. godine. Delimično je uništena paljenjem Vašingtona 1814. godine, a zatim je u potpunosti obnovljena u roku od pet godina. Zgrada je kasnije uvećana, dodavanjem masivne kupole, i produženim krilima sa proširenim komorama za dvodomno zakonodavno telo, Predstavnički dom u južnom krilu i Senat u severnom krilu. Poput glavnih zgrada izvršne i sudske vlasti, Kapitol je izgrađen u neoklasičnom stilu i ima belu spoljašnjost. Istočno i zapadno uzvišenje formalno se nazivaju frontovima, mada je samo istočni front bio predviđen za prihvat posetilaca i uglednika.

Istorija[uredi | uredi kod]

Pobednički dizajn za Kapitol SAD-a,objavio je Vilijam Tornton.
Stara fotografija Kapitol SAD-a

Započet 1793, američki Kapitol je sagrađen, spaljen, obnovljen, dograđen i obnovljen; danas stoji kao spomenik ne samo svojim graditeljima već i američkom narodu i njihovoj vladi. Kao centralna tačka vladinog zakonodavnog ogranka, američki Kapitol je centralni deo Kapitolskog kampusa, koji uključuje glavne zgrade Kongresa i tri zgrade Kongresne biblioteke izgrađene na brdu Kapitol u 19. i 20. veku. Pored svoje aktivne upotrebe u Kongresu, američki Kapitol je muzej američke umetnosti i istorije. Svake godine ga poseti oko 3-5 miliona ljudi iz celog sveta. Lep primer neoklasične arhitekture iz 19. veka, američki Kapitol kombinuje funkciju sa estetikom. Njeni dizajni izvedeni iz drevne Grčke i Rima evociraju ideale koji su vodili osnivače nacije dok su uokvirivali svoju novu republiku. Kako je zgrada proširena svojim prvobitnim dizajnom, pažljivo se održavao sklad sa postojećim delovima.

Danas američki Kapitol pokriva površinu od 175 170 kvadratnih stopa ili oko 4 hektara i ima površinu od približno 16-1 / 2 hektara. Njegova dužina, od severa do juga, je 751 stopa 4 inča; njegova najveća širina, uključujući prilaze, je 350 stopa. Njegova visina iznad osnovne linije na istočnom frontu do vrha Kipa slobode je 288 stopa. Zgrada sadrži približno 540 soba i ima 658 prozora (108 u kupoli) i približno 850 vrata.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]