Julija Domna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Julija Domna (rođena oko 170, umrla 217. godine) bila je žena cara Septimija Severa i majka careva Gete i Karakale. Bila je veoma uticajna tokom svog života.

Kao i njena sestra Julija Meza, Julija Domna bila je kći Julija Basijana, sveštenika boga sunca Heliogabala, zaštitnika grada Emese u rimskoj provinciji Siriji

Tokom poznih 180tih godina, Julija Domna se udala za Septimija Severa. Po priči, Sever, tada upravnik Lugdunske Galije, posebno je tražio da mu ona bude žena, iako je nije poznavao, ni nju ni njenu porodicu. To je učino zato što se oslanjao na horoskop, koji je Juliji Domni predviđao da će biti kraljica. Iz toga braka rodili su se Karakala (188) i Geta (189).

Kada je Septimije Sever postao car 193. godine i kada je krenuo u rat protiv Pescenija Nigera i Klodija Albina, Julija Domna je pratila svog muža u ratu na Istoku. Tada su se pojavili novci sa legendom mater castrorum (grubo prevedeno: "majka vojničkih logora"), što se odnosilo na Juliju Domnu. Od ranih dana Julija Domna je nosila titulu Avgusta.

Julija Domna na severnom novcu

Kao carica, Julija Domna je bila često meta intriga i sama je u njima učestvovala. Ipak, car je i dalje imao puno poverenje u svoju ženu i vodio ju je sa sobom kada je ratovao u Britaniji 208. godine. Kada je Septimije Sever 211. godine u Jorku, Julija Domna je pokušala da pomiri svoje sinove Karakalu i Getu. Oni su postali zajedno carevi, po odluci oca u testamentu. Ali, oni su nisu voleli i ubrzo je Karakala ubio Getu.

U vreme samostalne Karakaline vlade, njegovi odnosi sa Julijom Domnom su bili komplikovani. Najverovatnije zbog toga što je i sam car bio umešan u bratoubistvo. Ipak, Julija Domna je pratila Karakalu u ratovima protiv Parćani 217. godine. Tokom ovog puta, Karakala je bio ubijen. Na vest o tome, Julija Domna je izvršila samoubistvo. Kasnije je bila deifikovana.