John Singer Sargent

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
John Singer Sargent

Autoportret, 1906, ulje na platnu, 70 × 53 cm,
Uffizi, Firenca.
Biografske informacije
Rođenje 12. januar 1856. (1856-01-12)
Firenca
Smrt 14. april 1925. (dob: 69)
London
Nacionalnost američka
Profesionalne informacije
Obrazovanje École nationale supérieure des Beaux-Arts
Opus
Polje slikanje
Znamenita djela
Inspiracija
Potpis
Appletons' Sargent Paul Dudley - John Singer signature.jpg

John Singer Sargent (Firenca, 12. januar 1856 – 14. april 1925) bio je američki slikar, koji se smatra jednim od vodećih portretista svoje generacije, poznat po prikazu luksuznog života elite u edvardijsnakoj eri.[1][2] Tokom karijere je naslikao oko 900 slika na ulju i preko 2000 akvarela, kao i brojne skice i crteže. Na njegov opus su snažno uticala brojna putovanja - od Venecije i Tirola, preko Krfa, Bliskog istoka, Montane, Mainea i Floride.

Roditelji su mu bili Amerikanci, ali se obrazovao u Parizu prije nego što se preselio u London. Sargent je stekao međunarodnu slavu i uspjeh kao tvorac portreta, ali ne prije kontroverzi i kritika; njegov rani rad "Portret Madame X", koga je poslao u Pariški salon sa ciljem da ga konsolidira kao establišmentskog slikara, umjesto toga je izazvao skandal. Njegov rani opus je karakterizirala tehnička preciznost, koju je kasnije zamjenila spontanost. Njegovi radovi po narudžbi su bili u skladu sa Grand manner stilom portreta, dok su neformalne studije i pejzaži djelomično odražavli impersionizam. U kasnijem životu je Sargent bio ambivalentan prema ograničenjima portreta, te se više posvetio slikanju murala i radu u en plein airu. Najveći dio života je proveo u Evropi.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. "While his art matched to the spirit of the age, Sargent came into his own in the 1890s as the leading portrait painter of his generation". Ormond, p. 34, 1998.
  2. "At the time of the Wertheimer commission Sargent was the most celebrated, sought-after and expensive portrait painter in the world". New Orleans Museum of Art

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]