Jevanđelisti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jevanđelisti

Jevanđelisti (grč. εύαγγελιστής — nosioci dobrih vesti) su apostoli, autori četiri kanonska JevanđeljaApostol Matej, Apostol Marko, Apostol Luka i Jovan Bogoslov.

Jevanđelist Simvol Jevanđelje Delatnost
Apostol Matej
01 mattew's angel.jpg
Anđeo svetog Mateja
Jevanđelje po Mateju Bio je carinik. Propovedao je Jevanđelje u Etiopiji, gde je mučenički postradao oko 60. godine (Prema drugim izvorima, bio je pogubljen u gradu Hierapolisu, Mala Azija).
Apostol Marko
03 mark's lion.jpg
Lav svetoga marka
Jevanđelje po Marku Rođak apostola Varnavae, učenik apostola apostola Petara . Veruje se da je osnivač crkve u Aleksandriji i njen prvi episkop. Mučenički je postradao 68. godine.
Apostol Luka
04 luke's bull.jpg
Tele svetoga Luke
Jevanđelje po Luki Doktor, saradnik apostola Pavla. Pored jevanđelja je autor Dela apostolskih. Mučeničkom smrću je stradao u grčkom gradu Tebi.
Jovan Bogoslov
02 john's eagle.jpg
Orao svetog Jovana
Jevanđelje po Jovanu Mlađi brat apostola Jakova, ribar koga je Isus Hrist pozvao da pođe s njim. Takođe je napisao Otkrivenje Jovanovo i tri poslanice Jovanove koje su uključene u Novi zavet. Jedini apostol koji su umro prirodnom smrću i nije mučen.

U prošlosti, pod ovim pojmom su nazivani svi propovednici Jevanđelja i hrišćanstva. Među protestantima korišćenje termina je očuvan. U drevnoj hrišćanskoj crkvi je postojao poseban stepen ili položaj jevanđelista koji su bili pozvani da propovedaju Jevanđelje među Jevrejima i neznabošcima. [1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Evangelistы // Эnciklopedičeskiй slovarь Brokgauza i Efrona : v 86 t. (82 t. i 4 dop.). — SPb., 1890—1907.