Jeep

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jeep Wrangler Rubicon

Jeep (izgovara se Džip) je američki proizvođač terenaca u vlasništvu tvrtke Chrysler Corporation.

Tvrtka je nastala tijekom Drugog svjetskog rata kada je proizvodila terenska vozila za američku vojsku, a bila je ujedno i prva tvrtka koja se bavila proizvodnjom takvih vozila te se danas mnogi terenci bez obzira na marku nazivaju Jeepovima.

Naziv[uredi | uredi kod]

Interesnatan je razvoj njegovog imena. Oznaka mu je bila GP (skraćeno od General Purpose - opšta namena). GP se na engleskom izovara kao "dži-pi" odatle pa do naziva "džip" nije dalek put.

Povijest[uredi | uredi kod]

Prvi Jeep BRC 40

Džip je višenamensko, terensko vozilo u startu razvijeno za potrebe američke armije 1938. godine, a razvoj je nastavljen tokom Drugog svetskog rata. Proizveden je u ogromnim serijama, robustan, velike potrošnje goriva. Prednje staklo se obaralo napred, najčešće se vozio kao kabriolet ali u slučaju lošeg vremena imao je i krov od platna. Pravljeni su razni modeli i modifikacije.

Daljim razvojem džipa napravljene su verzije koje su se mogle voziti po najgorim terenima, sa pogonom na sva četiri točka, sajlom za izvlačenje, sanitet, poštansko vozilo... Kreatori automobila su brzo shvatili da ova "muška igračkica" može biti proizvod koji se prodaje pa su napravili razne gradske verzije džipova. Jeftinije verzije deluju samo "opako" ali nemaju mogućnosti koje imaju skuplji modeli a posebno oni namenjeni vojska i policija.

Aktualni modeli[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]