Jaglac

Izvor: Wikipedia
Jaglac
Primula-vulgaris-flowers.jpg
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Primulaceae
Rod: Primula
Vrsta: P. acaulis
Dvojno ime
Primula acaulis
Huds.
Područje života

Jaglac (Primula acaulis ili Primula vulgaris) je višegodišnja biljka koja cvijeta od kraja decembra do početka maja. Sjeme sazrijeva od aprila do augusta. Cvjetovi su hemafrodicni i sadrže i tučak i prašnike. Karakteriše je izuzetno bogata lisna rozeta, kratak korijen i specifični listovi (sa sitnim dlačicama na naličju, golog lica, naborani u pupoljku). U visinu naraste do petnaestak centimetara, što je čini pogodnom za ukrašavanje kućnih i poslovnih prostorija. Ne podnosi visoke temperature, izravnu izloženost sunčevim zrakama niti preveliku vlagu.

Postoje brojni hortikulturni oblici koji se upotrebljavaju u dekorativne svrhe. Spada među najranije proljetnice o čemu govori i njeno ime - lat. primus znači prvi, dok lat. vulgaris znači običan, svakodnevan.

Upotreba u ljekovite svrhe[uredi - уреди]

Čaj od korijena jaglaca se koristi kod upala pluća, bronhitisa i hripavca pošto smekšava i razrjeđuje nataloženu sluz i pomaže kod upala. Čaj od cvata jaglaca pomaže kod simptoma migrene, neuralgije i nesanice. Čitava biljka se može koristiti za detoksifikaciju organizma te pomaže sa reumatskim problemima i gihtom.[1]

Izvori[uredi - уреди]

  1. Čaj od jaglaca, e-ljakarna.net

Eksterni linkovi[uredi - уреди]


Wiki Nedovršeni članak Jaglac je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.