It's a Long Way to Tipperary

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

It's a Long Way to Tipperary je popularna britanska pjesma koju je godine 1911. napisao Jack Judge, a koja se nakon toga često izvodila u britanskim music hallovima. Pjesma, za koju je Judge inspiraciju pronašao irskom gradiću Tipperaryju, rodnom mjestu svojih roditelja, je godine 1914., na početku prvog svjetskog rata,kao svoju marševsku pjesmu koristili Connaught Rangers, irska pukovnija britanske vojske. Odatle se proširila u ostale jedinice i tokom rata postala jednom od najpopularnijih pjesama i svojevrsna neslužbena himna britanske vojske. Otada je mnogo puta obrađivana.

Često se koristi u dokumentarnim filmovima i TV-emisijama na temu prvog svjetskog rata, ali i u igranim filmovima kao što je Darling Lili. Zbog teksta, koji predstavlja nostalgično podsjećanje na autorov rodni kraj, često se koristi u pacifističkom tonu ili s dozom ironije; kao potonji primjeri se može navesti njemački film Podmornica u kome je pjevaju njemački podmorničari nakon što su uspjeli izbjeći britanske razarače te hladnoratovska komedija Rusi dolaze.

Godine 1988. je izvođena u beogradskom Sava Centru kada se slavila 70. obljetnica proboja solunskog fronta, odnosno pobjeda Srbije u prvom svjetskom ratu.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]