Sava Centar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sava Centar je kongresni, kulturni i poslovni centar, namenjen za raznovrsne multi-funkcionalne aktivnosti, koji se nalazi u glavnom gradu Srbije, Beogradu. On ima salu za publiku koja je najveća u celoj zemlji, kao i u bivšoj Jugoslaviji.

Panoramska fotografija Sava Centra.

Istorija

[uredi | uredi kod]
Sava Centar 1978.

Izgradnja Sava Centra trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima. Radovi su morali da se ubrzaju van predviđenog roka, zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda koji je trebalo da bude održan u Sava centru, što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu.

Dvoranu je svečano otvorio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, 15. maja 1977. godine, a već iduće 1978. u njoj je održan XI kongres Saveza komunista Jugoslavije.

Dimenzije

[uredi | uredi kod]

Sava Centar ima 69.300 m² korisnog i 100.000 m² ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte. On godišnje ugosti više od pola miliona posetilaca.

Parking prostor

[uredi | uredi kod]

U skorašnje vreme renovirani prostor za parkiranje Sava Centra otvoren je 16. avgusta 2006. godine i on sada ima kapacitet od 410 parking mesta.

Događaji

[uredi | uredi kod]

Sava Centar je bio domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa i skupova kao što su: OEBS, Godišnji sastanci MMF i Svetske banke, 55. Godišnja generalna skupština Interpola, 6. UNCTAD, Generalna skupština UNESKO, FOREKS, FISIT, 9. Samit nesvrstanih. Sava Centar je takođe bio domaćin i mnogih značajnih umetničkih programa i ugostio je velike umetnike, kao što su: Lučano Pavaroti, Plasido Domingo, Monserat Kabalje, Majls Dejvis, Henrik Šering, B. B. King, Zubin Mehta, Vladimir Aškenjazi, Johan Štraus orkestar, Moskovski filharmonijski orkestar, Okazu filharmonijski orkestar i mnoge druge. U njemu su takođe održani i izbor za Mis Srbije, kao i selekcioni festivali za učešće na takmičenju za Pesmu Evrovizije, pod nazivima Beovizija i Evropesma i idejni je tvorac, pokretač i organizator tradicionalnog letnjeg festivala (Summertime festival).

Sava Centar slikan u cilindričnoj perspektivi.
Sava Centar slikan u cilindričnoj perspektivi.


Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]