Isa Munajev

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Isa Ahjadovič Munajev
Lični podaci
Rođenje 20. maj 1965. (1965-05-20) Jadni, Ačhoj-Martanovski rajon, Čečeno-Inguška ASSR, RSFSR, SSSR
Smrt 1. februar 2015. (dob: 49) Debaljcevo, Donjecka oblast, Ukrajina
Vojna karijera
Vjernost  Čečenska Republika Ičkerija

 Ukrajina (de-facto)
Rod službe Ministarstvo unutarnjih poslova ČRI
jurižni odredi OS ČRI
Čin brigadni general
Godine službe 1991—2004, 2014—2015
Ratovi i bitke Afgansko-sovjetski rat (sporno)

Prvi čečenski rat
Drugi čečenski rat

Rat na istoku Ukrajine

Komande Čečenska Republika Ičkerija 1. jurišni bataljon "Lemi Munajev"
Čečenska Republika Ičkerija garnizon Groznogo
Čečenska Republika Ičkerija Jugozapadni sektor obrane OS ČRI
Čečenska Republika Ičkerija Bataljon Džohar Dudajev
Odlikovanja
Medalja "Zaštitnik grada Groznog"
Civilni život i rad

Isa Ahjadovič Munajev (čečenski: Мунаев Iиса, ruski: Иса Ахьядович Мунаев; 20. maj 1965 – 1. februar 2015) bio je jedan od vođa čečenskih separatističkih militanata koji se istakao za vrijeme Drugog čečenskog rata, da bi kasnije poginuo boreći se na strani Ukrajine u sukobu protiv proruskih separatista.

Munajev se rodio u Čečensko-Inguškoj ASSR, koja je tada bila dio SSSRa. Nakon odsluženja vojnog roka u Sovjetskog armiji (koji je, po nepotvrđenim navodima, uključivao i sudjelovanje u ratu u Afganistanu) je upisao Višu školu unutrašnjih poslova, te se potom priključio miliciji, odnosno njenim specijalnim jediniciama (OMON). Živio je i radio u Moskvi i napredovao do čina kapetana.

Poslije izbijanja Prvog čečenskog rata se vratio u rodnu Čečeniju i priključio paravojnim formacijama samoproglašene Čečenske Republike Ičkerije. Nakon završetka rata ga je predsjednik Aslan Mashadov imenovao zapovjednikom Groznog i ministrom unutarnjih poslova. Na tom je mjestu sudjelovao u obrani grada od ruskog napada u Drugom čečenskom ratu. Poslije pada grada je imenovan zapovjednikom separatističkih formacija na planinskom jugozapadu zemlje. Iako su ruske vlasti nekoliko puta objavljvale vijesti o njegovoj pogibiji, Čečeniju je napustio tek kada je 2004. godine teško ranjen. Radi liječenja je preko Ukrajine došao u Dansku čija mu je vlada dala politički azil. Tamo je 2009. godine osnovao "Slobodni Kavkaz", pokret koji je okupljao čečenske separatističke emigrante.

U Ukrajinu je došao nedugo nakon euromajdanskog prevrata te u martu 2014. godine osnovao bataljon Džohar Dudajev, dobrovoljačku jedinicu koju je činilo oko 500 čečenskih separatista i dobrovoljaca iz muslimanskih zemalja. Kao njegov zapovjednik čelu je 1. februara 2015. ubijen tokom minobacačkog napada pro-ruskih separatista u bitci za Debaljcevo.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]