Grozni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grozni
Grb općine Grozni Položaj naselja Grozni
Osnovne informacije
Država:  Rusija
Republika: Flag of the Chechen Republic.svg Čečenija
Stanovništvo: 277.414 popis (2013)
Površina: 324 km²
Gustoća: 856 stanovnika na km²
Nadmorska visina: 130 n.m.
Pozivni broj: +7 8712
Poštanski broj: 364000-364099
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Načelnik: Muslim Khuchiyev
Web stranica:

Grozni je glavni grad Čečenske republike u Rusiji. Grad leži na rijeci Sunža. Prema popisu stanovništva iz 2002, u gradu je živjelo 210.720 ljudi.

Za vrijeme nezavisnosti Čečenije, odnosno tada Ičkerije, 1996. godine, grad je nosio naziv Džohar pod prvom predsjedniku Čečenije Džoharu Dudajevu. Bitka za Grozni (1999.-2000.) teško je razorila grad, ali je on nakon drugog čečenskog rata obnovljen. 2005. godine čečenski parlament je predložio promjenu naziva grada u Ahmadkala po Ahmadu Kadirovu, ali je taj prijedlog odbijen.

Kontroverze oko imena[uredi | uredi kod]

Čečeni koji ne priznaju rusku vlast i bore se za neavisnost zovu grad Džovkar Gala, Džokar ili Džohar (čečenski: Джовхар-ГІала) po prvom predsjedniku Čečenske Republike Ičkerije Džoharu Dudajevu.

Decembra 2005. čečenski parlament se obratio vlastima Rusije sa molbom da promijene ime Grozni u Ahmadkala. Ovaj zahjtev je objašnjen željom da se zaboravi na tamne stranice čečenske historije. Novo ime je trebalo da podsjeća na u atentatu ubijenog predsjednika Ahmada Kadirova. Aktuelni premijer Čečenije Ramzan Kadirov (ujedno i sin poginulog Ahmada) odbio je ovaj prijedlog.

Klima[uredi | uredi kod]

Grozni ima semiaridnu klimu (polupustinjsku) sa toplim ljetima i hladnim zimama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]