In Cold Blood

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

In Cold Blood (na prostoru bivše Jugoslavije objavljena pod naslovom Hladnokrvno ubistvo) je knjiga autora Trumana Kapotea, objavljena 1966. godina.

Knjiga opisuje pojedinosti brutalnog višestrukog ubistva četvoro članova porodice Klater, koje se desilo 1959. godine u gradiću Holkombu, u Kanzasu, u SAD. Kada je Kapote saznao za ubistvo, dok ubice još uvijek nisu bile uhvaćene, odlučio je da otputuje u Kanzas kako bi pisao o tom zločinu. Sa sobom je poveo prijateljicu iz djetinjstva, takođe pisca Harper Li. Zajedno su razgovarali sa lokalnim stanovnicima i istražiteljima koji su raspoređeni na taj slučaj, i zajedno su napisali hiljade stranica bilješki. Ubice, Ričard „Dik“ Hikok i Peri Smit, uhapšeni su nedugo nakon ubistva, a Kapote je na kraju proveo šest godina u radu na toj knjizi. Knjiga se smatra početkom stila koji se naziva non-fiction roman i prethodnicom pokreta Novo novinarstvo.

Radnja knjige plete složenu psihološku priču o dvojici bivših zatvorenika puštenih na uslovnu slobodu koji zajedno počine višestruko ubistvo, čin za koji ne bi bili u stanju da ga izvedu pojedinačno. Kapoteova knjiga opisuje i pojedinosti iz života žrtava, kao i uticaj koji je zločin imao na lokalno stanovništvo. Veliki dio priče uključuje dinamičan psihološki odnos dvojice prestupnika koji vrhunac dostiže tim besmislenim zločinom.

Adaptacije[uredi | uredi kod]

Knjiga, ali i Kapoteov rad na knjizi, bili su nadahnuće za nekoliko filmova:

Rok grupa Smoking Popes je u svom albumu Stay Down iz 2008. godine uključila i pjesmu The Corner, koja je u potpunosti zasnovana na radnji iz knjige.