Ilarion (mitropolit)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ilarion, mitropolit pečujski (1640-1641). U njegovom beratu iz 1640. godine spominje se Mitropolija oblasti Sigetvara s Pečujem, a on sam je postavljen na taj položaj "na osnovu pisma pećkog patrijarha".

Jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve nad pravoslavnima u historijskoj Ugarskoj, pa i u Baranji, uzakonjena je od Svetog Save, početkom XIII. vijeka. Crkvena organizacija u Baranji za vrijeme turske vlasti obnovljena je s obnovom Pećke patrijaršije 1557. Međutim, za period od sredine XVII. vijeka nemamo preciznijih podataka o najznačajnijim baranjskim srpskim arhijerejima.

Mitropolit Ilarion svakako spada u znamenite Srbe iz Baranje jer su crkveni dostojanstvenici poslije propasti srpske države padom despotovine 1459. imali ulogu predvodnika ne samo crkve, već i naroda kao cjeline. U sastav crkvene jurisdikcije mitropolita Ilariona ulazili su gradovi "kadiluka Mohač, Seksar /Seksard/ i Pečuj" pošto je "septembra 1641. obnovio svoj berat".

Izvor[uredi | uredi kod]

  • mr Drago Njegovan: "Znameniti Srbi iz Baranje (od početka XVI. do sredine XX. veka)", u "Međunarodni naučni skup Srbi u istočnoj Hrvatskoj", Osijek, 2003, str. 129-140.