Hram silaska Duha svetoga, Vinkovci

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hram silaska Duha svetoga
Храм силаска Духа светога
Vinkovci-(20090523)-Crkva Silaska Sv. duha.jpg
Naziv crkve Hram silaska Duha svetoga
LokacijaWappen Vinkovci.jpg Vinkovci
Flag of Croatia.svg Hrvatska
Izgrađena 1793.
Obnovljena 2012.
Visina 30 metara[1]

Hram silaska Duha svetoga u Vinkovcima u Hrvatskoj je srpska pravoslavna crkva, koja pripada Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj i koja je posvećena prazniku Silaska Duha svetoga. Uz crkvu u Markušici, vinkovačka pravoslavna crkva druga je crkva pod patronatom Eparhije osječkopoljske i baranjske koja je posvećena tome prazniku.

Originalni Hram silaska Duha svetoga, koji je bio izgrađen 1793. godine, do temelja je uništen 1991. godine za vreme rata u Hrvatskoj[2]. Nova crkva, koja je identična staroj, ponovo je izgrađena na istom mestu u periodu od 2007. do 2012[3].

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Izgradnja originalnog hrama završena je 1793. godine. U toj je crkvi 1821. godine kršten kompozitor Josif Runjanin[4]. U istoj je crkvi kršten i slikar Sava Šumanović[5].

Rušenje i obnova[uredi - уреди | uredi izvor]

Nakon što su avioni Jugoslovenske narodne armije 24. septembra 1991. bombardovali mete u centru Vinkovaca, prilikom čega su teško oštetili i katolički župni dvor, 25. septembra za osvetu je miniran i do temelja uništen Hram silaska Duha svetoga[6]. Crkva je pre toga detaljno opljačkana, ukraden je ikonostas, otuđeni su svi predmeti od vrednosti, a u pljački su nestala i crkvena zvona[7].

Tokom početnih pregovora o obnovi crkve, na njezino mesto koje je pretvoreno u parkiralište bio je postavljen drveni krst. Obnova crkve konačno je započela 2007. godine, dok je ponovno stavljena u upotrebu 2012[8][9]. U međuvremenu, deo originalnog ikonostasa je vraćen, a uz pomoć anonimne prijave otkriveno je i staro crkveno zvono[10].

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]