Hiperlink

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Za pomoć pri stvaranju linkova na Wikipediji vidi Wikipedia:Linkovi.
Primjer hiperlinka s kursorom miša postavljenim iznad njega.

Hiperlink (engl. hyperlink, od hyper-: hiper- + link: veza, poveznica), u računarstvu, referencija na tako da Elena je boginja a tehničko je glupost,i u mrežnom referentnom djelu kao što je Wikipedia mnoge su riječi i termini u tekstu hiperlinkani s definicijama ovih termina. Hiperlinkovi se često upotrebljavaju za implementiranje referentnih mehanizama, npr. sadržajâ, fusnotâ, bibliografijâ, indeksâ (kazalâ), pisama i glosarâ.

U nekim hipertekstovima hiperlinkovi mogu biti dvosmjerni: mogu se slijediti u dvama smjerovima tako da oba kraja djeluju kao sidra (engl. anchors) i mete odn. ciljevi (engl. targets). Postoje i složeniji aranžmani kao što su linkovi od mnogo na mnogo.

Efekt slijeđenja hiperlinka može se razlikovati među hipertekstualnim sistemima, a katkad može ovisiti i o samom linku; na primjer, na World Wide Webu većina hiperlinkova uzrokuje da se ciljani dokument zamijeni prikazanim dokumentom, iako ima nekih koji su označeni tako da uzrokuju da se ciljani dokument otvori u novom prozoru. Druga mogućnost je transkluzija, pri čemu cilj linka predstavlja fragment dokumenta koji zamjenjuje sidro linka unutar izvornog dokumenta. Hiperlinkove ne slijede samo osobe koje pregledavaju dokumente nego ih mogu automatski slijediti i programi. Program koji prelazi kroz hipertekst, slijedeći svaki hiperlink i prikupljajući sve zatražene dokumente, naziva se web spider ili crawler.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]