Hyacinthe Klosé

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hijasint Kloze)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hijasint Kloze

Hyacinthe Klosé
Hyacinthe Klosé

Datum rođenja 11. oktobar 1808.
Mesto rođenja Krf (Grčka)
Datum smrti 29. avgusta 1880.
Mesto smrti u Parizu


Hijasint Kloze (Hyacinthe Eléonore Klosé) (11. oktobar 1808. na Krfu, Grčka - 29. avgusta 1880. u Parizu) bio je francuski klarinetista, profesor na Konzervatorijumu u Parizu i kompozitor.

Školovanje i rad[uredi | uredi kod]

Učio je u Parizu kod Frederika Bera (Frédéric Berr), kojeg je nasledio kao profesor na tamošnjem konzervatorijumu. Bio je vrstan pedagog. Na Pariskom konzervatorijumu imao je mnogo zapaženih učenika. Tu je radio punih 29 godina, od 1839. do 1868.

Svirao je drugi klarinet u Italijanskom pozorištu (Théâtre Italien), do Frederika Bera početkom 1836, zatim do Ivana Milera (Ivan Miller) nakon Berove smrti, 1838. Konačno postaje solo-klarinetista kada je Ivan Miler napustio pozorište, 1841.

Značaj i dela[uredi | uredi kod]

Kloze je poznat po svom unapređenju dizajna klarineta, koristeći načela utvrđena od strane Teobalda Bema (Theobald Boehm) u svom inovatorskom radu na mehanizmu klapni na flauti. Od 1839 do 1843, on je zatražio pomoć od jednog tehničara za pravljenje instrumenata Lui Ogist Bifea od Bife Krampona (Buffet Crampon) - poznatog proizvođača drvenih duvačkih instrumenata u Francuskoj i dan-danas,[1] da konstruiše - ono što je danas klarinetistima poznato kao - Bemov mehanizam klarneta.[2][3] Tako je Kloze, prenevši Bemov sistem poklopaca na klarinet, usavršio mehanizam klarineta.

Pored kraćih dela za klarinet, komponovao je i nekoliko koračnica za duvački orkestar. Napisao je tri udžbenika za saksofon i udžbenik za klarinet 1844. (Grande méthode pour la clarinette à anneaux mobiles. Novo izdanje je bilo 1942; na engleskom 1874. i 1906).[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]