Hi, Mom!

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hi, Mom!
PrijevodZdravo, mama!
RežijaBrian De Palma
ProdukcijaCharles Hirsch
ScenarioBrian De Palma
UlogeRobert De Niro
Charles Durning
Jennifer Salt
Gerrit Graham
Lara Parker
Allen Garfield
MuzikaEric Kaz
Premijera27. 4. 1970 (1970-04-27)
Jezikengleski
Trajanje87 min.
Država Sjedinjene Američke Države
Kompanija
DistributerSigma III
Tehnička ekipa
FotografijaRobert Elfstrom
MontažaPaul Hirsch
'Hi, Mom!' na Internet Movie Database

Hi, Mom! (sh. Zdravo, mama!) je američka crna komedija iz 1970. koju je napisao i režirao Brian De Palma, i jedan je od prvih filmova Roberta De Nira. De Niro ponavlja svoju ulogu Jona Rubina iz Greetings (1968). U ovom filmu, Rubin je novopečeni „stvaralac filmova za odrasle” koji ima ideju da postavi kamere na svoj prozor i snima svoje komšije.[1]

Radnja[uredi | uredi kod]

Vijetnamskog veterana i ambicioznog kinematografa Jona Rubina unajmljuje producent Joe Banner da snimi pornografski film. Rubin, koji je špijunirao svoju komšinicu Judy Bishop, koristi priliku da je zavede i potajno snimi sebe i nju u seksualnim odnosima pomoću kamere postavljene na prozoru njegovog stana. Kamera se naginje tokom snimanja, kvari rezultate, a nezadovoljni Banner povlači svoju ponudu.

Rubin se zatim pridružuje afroameričkoj eksperimentalnoj glumačkoj trupi koju vodi još jedan njegov komšija. Grupa montira produkciju pod nazivom „Be Black Baby!” Kasnije, grupa belih pozorišnih mecena prisustvuje predstavi trupe. Prvo su prisiljeni da jedu tradicionalnu hranu afroamerikanaca. Bela publika je tada podvrgnuta nošenju crnog laka za cipele, dok afroamerički glumci nose belu boju na licu i terorišu ljude u „blekfejsu”. Bela publika pokušava da pobegne iz zgrade i u liftu upadaju u zasedu trupe. Dok dvojica crnih glumaca napastvuju jednog od belih članova publike, Rubin dolazi prerušen u policajca NYPD-a i hapsi članove bele publike pod izgovorom da su crnci. Sekvenca se završava pretučenom i zlostavljanom publikom koja ipak oduševljeno priča o nastupu na javnoj televiziji.

Rubin odlučuje da se zadrži u gradu i ostane s trupom. Oženi se Judy i nađe posao kao prodavac osiguranja. Film se završava tako što Rubin postavlja bombu u zgradi u kojoj živi sa Judy i ruši je. Sa ulice gleda urušavanje i razgovara sa TV reporterom.

Uloge[uredi | uredi kod]

Prijem[uredi | uredi kod]

Roger Greenspun iz The New York Timesa napisao je da se film „ističe svojom duhovitošću, ironičnim humorom, sofisticiranošću na više nivoa, tehničkom genijalnošću, tenzijom i posebnom sposobnošću da senzibilitet predgrađa dovede do unutrašnjosti grada."[2] Variety je naveo da je film „tri četvrtine smešne, privlačne dramedije o 'peep art' filmskom stvaraocu i urbanom gerilcu u New Yorku. Nažalost, četvrtina koja ne uspeva je finale koje bukvalno i figurativno propada, ostavljajući publici neispunjeno kreativno obećanje." [3] Kevin Thomas iz Los Angeles Timesa je napisao: „Satira je prirodno atraktivan oblik izražavanja za mlade filmske stvaraoce, ali malo njih pokazuje stepen neprekidnog humora, energije i kontrole koje je De Palma postigao u 'Greetings', a sada još više u opširnijem 'Hi, Mom!' Zaista, njegova sposobnost da spoji veselje i bes, spontanost i disciplinu, nije ništa drugo do briljantna."[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Henderson, Eric. „Review: Hi, Mom!”. 
  2. Greenspun, Roger (April 28, 1970). "'Hi, Mom!' a Brian De Palma Satire". The New York Times. 50.
  3. "Film Reviews: Hi, Mom!" Variety. April 15, 1970. 17.
  4. Thomas, Kevin (June 25, 1970). "'Hi, Mom!' Topical Satire". Los Angeles Times. Part IV, p. 18.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]