Herenije Etrurac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Herenije Etruščanin)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Herenije Etruskus slavi Pobožnost

Kvint Herenije Etruskus Mesije Decije (lat. Quintus Herennius Etruscus Messius Decius, rođen oko 227. godine, poginuo 1. jula 251. godine) je bio rimski car 251. godine, tokom zajedničke vladavine sa svojim ocem, Decijem Trajanom. Car Hostilijan bio je njegov mlađi brat.

Herenije je rođen u provinciji Panoniji, tokom vojničke službe svog oca. Njegova majka je bila Herenija Etruscila, iz poznate senatorske familije. Herenije je pratio oca kao vojni tribun u ratnom pohodu 248. godine, kada se Decije Trajan, po naređenju cara Filipa Arabljanina, razračunavao sa jednom vojnom pobunom na dunavskom limesu. Decije je imao uspeha u ovom ratu, ali se i sam pobunio protiv cara naredne godine. Trupe su ga izvikale za cara i Decije Trajan je krenuo prema Italiji i pobedio carske trupe kod Verone ili kod Beroja (u današnjoj Albaniji). U Italiji, kada je zavladao Decije Trajan, Herenije Etruskus je dobio titulu princeps juventutis (lat. princeps iuventutis) čime je formalno proglašen za naslednika prestola.

Početkom 251. godine, Decije je dodelio Hereniju Etrursku titulu Avgusta, unapređujući ga tako u rang savladara. Te godine Herenije Etruskus je bio i konzul. Otac i sin, kao savladari, napali su Ostrogote, da bi ih kaznili zbog njihovih pljačkaških upada. Hostilijan je tada ostao u Rimu. Međutim, ostrogotski vođa Kniva teško je porazio Rimljane, koji su bili poraženi i u bici kod Abrita. Herenije Etruskus je tada poginuo, pogođen neprijateljskom strelom. Decije je preživeo, ali su ga istog dana ubili njegovi vojnici. Herenije Etruskus je bio prvi rimski car kojeg su neprijatelji ubili u bici.

Kad su vesti o porazu stigle, vojska je izvikala Trebonijana Gala za rimskog cara. Ali, vladavina Hostilijana je ipak potrajala još neko vreme, pre nego što je stradao od kuge.