Henry Lucas (bejzbol)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Henry V. Lucas (1858-1910) bio je američki poduzetnik i bejzbolski funkcionar iz 19. vijeka.

Godine 1883. Lucas, koji je već bio raspolagao s imovinom od preko milion dolara, je došao na ideju da iskoristi nezadovoljstvo igrača sa strogim pravilima o transferu tadašnje dvije profesionalne bejzbol lige - National League i American Association. Pravila, ustanovljena kako bi se spriječilo međusobno otimanje igrača i očuvala kvaliteta igre, sve češće su se zloupotrebljavala za ucjenjivanje igrača od strane uprave. Lucas je osnovao ligu Union Association koja nije imala ta stroga pravila, i za koju se pretpostavljalo da će privući najbolje igrače iz NL i AA.

NL i AA su na najave o novoj ligi dogovorili doživotno izbacivanje svakog igrača koji se usudi zaigrati u UA ili surađivati s Lucasom. Uspkros toga, relativno veliki broj igrača je prešao u UA.

Međutim, ležerna pravila o trasnferu su se ubrzo pokazala kao njena najveća slabost, s obzirom da ih je sam Lucas zloupotrijebio ne bi li od svog kluba St. Louis Maroons napravio super-klub s najboljim igračima. Maroons su tako dominirali nad svim protivnicima, da je publiks ubrzo izgubila interes za utakmice, i natjerala UA na raspuštanje.

Lucas je, s druge strane, za 2.5000 US$ uspio ubaciti svoj klub u National League. Međutim, nakon samo dvije sezone, Maroons je prisiljen na raspuštanje zbog slabih rezultata i gledanosti.

Lucas je nakon toga neko vrijeme pokušavao ponovno započeti s karijerom uz bejzbolu, ali je njegovo bogatstvo bilo potrošeno, te ga nitko nije shvaćao ozbiljno. Prisiljen zarađivati za život kao željeznički službenik, umro je od srčane bolesti u dobi od 52 godine.

Izvori[uredi | uredi kod]