Haopterus

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Haopterus gracilis)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Haopterus
Fossil replica of Haopterus gracilis
Replika holotipa, Paleozoološki muzej Kine
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Red: Pterosauria
Infrared: Eupterodactyloidea
Rod: Haopterus
Wang & Lü, 2001

Haopterus je rod pterosaura pterodaktiloida iz donjokredske Formacije Yixian (barremij-aptij) u Liaoningu, Kina. Naziv su mu 2001. dali Wang Xiaolin i Lü Junchang. Nomenklaturni tip je Haopterus gracilis. Naziv roda dat mu je u čast profesoru Haou Yichunu i kombinira njegovo ime sa latiniziranim grčkim pteron, "krilo". Naziv vrste, "lake građe" na latinskom, odnosi se na stanje kostiju donožja.

Opis[uredi | uredi kod]

Taj rod zasniva se na holotipu IVPP V11726, smrvljenom fosilu pronađenom na lokalitetu Sihetun 1998. godine. Starost sloja u kojem je otkriven ustvrđena je na 124,6 miliona godina pomoću K-Ar datiranja. Bio je prvi kineski fosil pterosaura kod kojeg je očuvana lubanja. Sastoji se od prednje polovine neodrasle jedinke, uključujući lubanju, donju vilicu, rameni pojas, prsnu kost, krila, vratne i leđne pršljenove, nepotpunu zdjelicu i kosti donožja.

Sa dužinom od 145 milimetara, lubanja je duga i niska, bez kreste. Njuška se ne krivi, ali je bila šiljasta. Maksilarna i premaksilarna kost potpuno su srasle bez vidljivih šavova. Nazopreorbitalni otvor na lubanji izdužen je i eliptičan sa dužinom od četiri centimetra, što je činilo 27,6% ukupne dužine lubanje. Donja vilica duga je 128 milimetara. Zubi se nalaze u prednje dvije trećine čeljusti. I u gornjoj i u donjoj vilici nalazi se dvanaest pari zuba. Oni su krupni, oštri, šiljasti i krive se prema nazad. Postepeno rastu u veličini prema naprijed, a i njihovo usmjerenje se mijenja u tom pravcu. Međutim, prva tri para u prednjem dijelu vrlo su malena; opisivači su pretpostavili da su to bili tek nikli zamjenski zubi.

Stražnji dio lubanje i vratni pršljenovi jako su smrvljeni, zbog čega je većina detalja nejasna. Očuvano je osam leđnih pršljenova, sa ukupnom dužinom od 52 milimetra. Prsna kost imala je oblik lepeze sa istaknutom kobilicom. Krila su bila krupno građena; lakatna kost je sa dužinom od 101 milimetra duža od zapešća krila, koje ima dužinu od 89 milimetara. Raspon krila holotipa procijenjen je na 1,35 metara. Za usporedbu, stražnji udovi bili su slabe građe, sa kostima donožja dugim samo sedamnaest milimetara.

Autori su zaključili da je tanka građa stražnjih udova značila da je on bio primoran kretati se četveronožno na tlu, što ukazuje na način života koji uključuje specijaliziranu ishranu ribom i provođenje većine vremena u jedrenju nad vodom.[1]

Wang je klasificirao Haopterusa kao pripadnika Pterodactylidae, uglavnom zbog kombinacije krupnih zuba i nedostatka kreste na lubanji. Međutim, Lüova kladistička analiza iz 2006. pokazala je da je bio primitivan pripadnik Ornithocheiridae.[2]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Wang X. and Lü J. (2001). Discovery of a pterodactyloid pterosaur from the Yixian Formation of western Liaoning, China. Chinese Science Bulletin 45(12):447-454.
  2. Lü Junchang; and Qiang Ji (2006), "Preliminary results of a phylogenetic analysis of the pterosaurs from western Liaoning and surrounding area", Journal of the Paleontological Society of Korea 22 (1): 239–261

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]