Hang 'Em High

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hang 'Em High
filmski poster čiji je autor Sandy Kossin
RežijaTed Post
ProducentLeonard Freeman
ScenarioLeonard Freeman
Mel Goldberg
UlogeClint Eastwood
Inger Stevens
Ed Begley
Pat Hingle
MuzikaDominic Frontiere
FotografijaRichard H. Kline
Leonard J. South
MontažaGene Fowler, Jr.
StudioThe Malpaso Company
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
3. 8. 1968 (1968-08-03)
Trajanje114 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,6 mil. $[1][2]
Bruto prihod6,800.000 $[3][4]

Hang 'Em High (sh. Objesite ih visoko) je američki western film snimljen 1968. godine u režiji Teda Posta, poznat kao prvi veliki hit u filmografiji Clinta Eastwooda nakon povratka iz Italije. U njemu Eastwood tumači lik Jeda Coopera, bivšeg čuvara zakona i trgovca stokom koga u Teritoriji Oklahoma godine 1889. presretne grupa vigilanata i, uvjerena da je riječ o kradljivcu stoke i ubici, ga objesi. Radnja prikazuje kako ga u posljednjem trenutku sa vješala skida zamjenik federalnog šerifa (čiji lik tumači Ben Johnson) te odvede svom šefu, strogom teritorijalnom sucu Fentonu (čiji lik tumači Pat Hingle) koji Cooperu, impresioniran njegovom prošlošću i sposobnošću preživljavanja, daje posao zamjenika šerifa, ali samo pod uvjetom da se strogo drži zakona i ne pokušava osvetiti ljudima koji su ga pokušali linčovati.

Eastwood je film snimio nedugo nakon stjecanja svjetske slave likom Čovjeka bez imena u špageti vestern trilogiji italijanskog autora Sergia Leonea. Hang 'Em High je velikim dijelom nastao na njegovu inicijativu, odnosno kao prvo ostvarenje produkcijskog poduzeća Malpaso Company koga je osnovao novcem od u Italiji zarađenih honorara; zahvaljujući tome je uspio nagovoriti producenta Leonarda Freemana da umjesto uglednih režisera Roberta Aldricha i Johna Sturgesa režiju povjeri relativno nepoznatom Tedu Postu koji je, sa druge strane, bio blizak Eastwoodov prijatelj.

Hang 'Em High se često navodi kao jedno od prvih hollywoodskih ostvarenja u kome se može vidjeti uticaj špageti-vesterna. Eastwood je, pak, u njemu nastojao kombinirati teme i stil ranije TV-serije Rawhide koja mu je bila donijela početnu slavu, ali i daleko eksplicitniji prikaz nasilja, moralno dvojbenih protagonista i naličja dotadašnjeg mita o Divljem zapadu. To se posebno odnosilo na lik suca Fentona, koji je velikim dijelom bio temeljen na stvarnoj ličnosti Isaaca Parkera, poznatog suca na vješanje, koji je u sebi simbolizirao drakonske i ekstremne metode zavođenja reda i zakona. Iako u filmu nije nedostajalo scena akcije i drugih žanrovski konvencionalnih sadržaja, scenario je u mnogo čemu odražavao tada aktualne dileme u nemirima zahvaćenom američkom društvu te predstavljao jedan od najistaknutijih primjera trenda koji će kasnije postati poznat kao revizionistički vestern.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Hughes, p.18
  2. Munn, p. 69
  3. „Hang 'Em High, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 23. V 2012. 
  4. "All-time Film Rental Champs", Variety, 7 January 1976 p 44

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]