Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice HDLU)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
Dom Hrvatskih likovnih umjetnika, sjedište udruge
- Osnovni podatci udruge -
Naziv udruge: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
Skraćeni naziv: HDLU
Predsjednik: Josip Zanki
Datum osnivanja: 1868.
Registarski broj:
Broj članova:
Adresa udruge: Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) hrvatska je nevladina, neprofitna i nestranačka strukovna udruga likovnih umjetnika.

Povijest[uredi | uredi kod]

Udruga je utemeljena još 1868. godine i od tada, pod raznim nazivima, neprestano djeluje. Predsjednik udruge je Josip Zanki.

Tijekom vremena, od HDLU-a su se odvojili svi današnji gradski i županijski HDLU-ovi, kojih danas u Hrvatskoj ima 9 i mogu se vidjeti na ovom Popisu Ministarstva kulture RH.

2015. od HDLU-a se zadnji odvojio i HDLU Zagreb, kao samostalno zagrebačko udruženje likovnih umjetnika, link na web stranice: https://hdlu-zagreb.hr/ - a kojim danas predsjedava Krešimira Gojanović uz članove strukovnog savjeta HDLU Zagreb.

Ustroj i djelovanje[uredi | uredi kod]

Članovi udruge su likovni umjetnici različitih umjetničkih izraza i svih generacija. Ciljevi i djelatnost udruge su poticanje suvremenog likovnog stvaralaštva, unapređenje i zaštita slobode likovnog djelovanja, organizacija izložbi, sudjelovanje u pripremama za donošenje zakona i propisa koji se odnose na likovno stvaralaštvo te zaštita socijalnih prava umjetnika.

HDLU godišnje organizira ili sudjeluje u organizaciji četrdesetak izložbi u četiri različito profilirana galerijska prostora (Galerija PM, Galerija Prsten, Galerija Bačva i Galerija Karas). Izložbe su popraćene predavanjima, radionicama ili prezentacijama projekata, a galerijski prostori društva otvoreni su svim vrstama umjetničkog djelovanja, od plesa i performansa do glazbe i kazališta.

Više od trideset godina organizira Salon mladih, te više od 50 godina, u suradnji sa nekoliko drugih ustanova i društava, Zagrebački salon. Udruga izdaje razne publikacije i dodjeljuje nagradu za životno djelo, te godišnje nagrade za najbolju izložbu, mladog umjetnika i doprinos likovnoj umjetnosti.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Mrežna mjesta