Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa HDLU)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
Dom Hrvatskih likovnih umjetnika, sjedište udruge
- Osnovni podatci udruge -
Naziv udruge: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
Skraćeni naziv: HDLU
Predsjednik: Josip Zanki
Datum osnivanja: 1868.
Registarski broj:
Broj članova:
Adresa udruge: Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) hrvatska je nevladina, neprofitna i nestranačka strukovna udruga likovnih umjetnika.

Povijest[uredi - уреди | uredi kôd]

Udruga je utemeljena još 1868. godine i od tada, pod raznim nazivima, neprestano djeluje. Predsjednik udruge je Josip Zanki.

Tijekom vremena, od HDLU-a su se odvojili svi današnji gradski i županijski HDLU-ovi, kojih danas u Hrvatskoj ima 9 i mogu se vidjeti na ovom Popisu Ministarstva kulture RH.

2015. od HDLU-a se zadnji odvojio i HDLU Zagreb, kao samostalno zagrebačko udruženje likovnih umjetnika, link na web stranice: https://hdlu-zagreb.hr/ - a kojim danas predsjedava Krešimira Gojanović uz članove strukovnog savjeta HDLU Zagreb.

Ustroj i djelovanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Članovi udruge su likovni umjetnici različitih umjetničkih izraza i svih generacija. Ciljevi i djelatnost udruge su poticanje suvremenog likovnog stvaralaštva, unapređenje i zaštita slobode likovnog djelovanja, organizacija izložbi, sudjelovanje u pripremama za donošenje zakona i propisa koji se odnose na likovno stvaralaštvo te zaštita socijalnih prava umjetnika.

HDLU godišnje organizira ili sudjeluje u organizaciji četrdesetak izložbi u četiri različito profilirana galerijska prostora (Galerija PM, Galerija Prsten, Galerija Bačva i Galerija Karas). Izložbe su popraćene predavanjima, radionicama ili prezentacijama projekata, a galerijski prostori društva otvoreni su svim vrstama umjetničkog djelovanja, od plesa i performansa do glazbe i kazališta.

Više od trideset godina organizira Salon mladih, te više od 50 godina, u suradnji sa nekoliko drugih ustanova i društava, Zagrebački salon. Udruga izdaje razne publikacije i dodjeljuje nagradu za životno djelo, te godišnje nagrade za najbolju izložbu, mladog umjetnika i doprinos likovnoj umjetnosti.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Literatura

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Mrežna mjesta