Gunnar Myrdal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gunnar Myrdal 1937 godine

Gunnar Myrdal (Gustafs, 6. prosinca 1898. - Danderyd, 17. svibnja 1987.) švedski ekonomist, sociolog i političar. Godine 1974. dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Stockholmu 1923. godine, doktorat iz ekonomije obranio je 1927. godine. Svoju suprugu Alvu Reimer upoznao je 1919. godine, a oženili su se 1924. godine. Iz braka s Alvom ima dvije kćeri i sina. Alva Myrdal je dobila Nobelovu nagradu za mir 1982. zajedno s Meksikancem Alfonsom Roblesom zbog zajedničkog zalaganja za međunarodno razoružanje u UN-u.

Godine 1974., dobio je Nobelovu nagradu zajedno s Friedrichom Hayekom za "svoj pionirski rad u teoriji novca i ekonomskim kolebanjima i za njegovu prodornu analizu međuovisnosti gospodarskih, društvenih i institucionalnih pojava."[1] Dva nobelovca Hayek i Myrdal često su imali suprotstavljene stavove o planiranju. Myrdal u svojim radovima spominje tri vrste planiranja. Prvo je indikativno, okvirno, orijentaciono planiranje koje se primjenjivalo u zapadnim kapitalističkim zemljama. Drugo je sovjetsko planiranje koje Myrdal oštro kritizira, te treće najraširenije planiranje koje se primjenjuju u gotovo svim zemljama u razvoju. Myrdal je u Sjedinjenim Američkim Državama najpoznatiji po svome proučavanju rasnih odnosa, koja je objavio u svojoj knjizi. U dvjeme knjigama „The Trend Toward Economic Planning“(1951.) i „Beyond Welfare State: Economic Planning and Its International Implications“ (1967.) obrazlaže geneze i opravdanosti državnoga intervencionizma i planiranja u zapadnim ekonomijama u drugoj polovici 20. stoljeća.

Hospitaliziran je dva mjeseca prije nego što je umro u bolnici u Danderydu, nedaleko Stockholmu, 17. svibnja 1987. godine. Njegova kći Kaj Folster i njegov unuk, Janken Myrdal, bili su uz njega.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Nobelova nagrada za ekonomiju”. NobelPrize.org. Pristupljeno 27. studenog 2009. [mrtav link]