Gung Ye

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gung Ye
Hangul궁예
Hanja弓裔
Revidirana romanizacijaGung Ye
McCune–ReischauerKung Ye

Gung Ye (cca. 850 - 918) bio je osnivač i kralj Hugoguryeoa, jedne od Kasnija Tri kraljevstva Koreje, koji je vladao od 901. do 918. Prema predaji je rođen kao član vladarske porodice države Silla; prilikom rođenja je prorečeno da će donijeti katastrofu državi, pa je naređeno da se ubije. Majka ga je uspjela sakriti, te je odrastao u porodici sluškinje i kasnije postao budistički redovnik. Kada su za vrijeme vladavine kraljice Jinseong izbili brojni ustanci protiv njene vlasti, Gung Ye se prvo 891. priključio ustaničkoj vojsci Gi Hwona, potom 892. vojsci Yan Gila. S vremenom je postao toliko uspješan komandant da su mu se priključili brojni aristokrati, uključujući Wang Guna, a 898. se osamostalio. Nakon što je porazio Yang Gila, proglasio je 901. vlastitu državu Hogogoryeo.

Gung Ye je sljedećih godina uspješno širio svoju vlast, te je oko 906. zauzeo današnji Pjongjang. Godine 911. je promijenio ime države u Taebong. U kasnijim godinama života je za sebe počeo tvrditi da je Maitreja Buda i počeo vladati tiranski. Godine 918. su zbog toga njegovi vodeći generali na čelu sa Shin Sung-gyeomom digli ustanak i svrgnuli ga. Za novog vladara je proglašen Wang Gun, koji će osnovati dinastiju Goryeo, koja će dominirati Korejom sljedeća četiri vijeka.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • The Academy of Korean Studies, Korea through the Ages Vol. 1, The Editor Publishing Co., Seoul, 2005. ISBN 89-7105-544-8