Guillaume I od Akvitanije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Guillaume Pobožni na srednjovjekovnoj ilustraciji

Guillaume I (Vilim I; 22. mart 875 – 6. jul 918), poznat po nadimku Pobožni, bio je grof Auvergnea od 886. i vojvoda Akvitanije od 893. do smrti. Poznat je po brojnim monastičkim donacijama, od kojih je najvažnije osnivanje znamenite Opatije Cluny 11. septembra 910.

Guillaume je bio sin grofa Bernard Planteveluea (Bernarda II od Auvergnea) i njegove supruge Ermengarde. Oženio se za bosonidsku princezu Engelbergu, kćerku Bosona od Provanse i Ermengarde.

Vlast nad Auvergnea i Limousina je stekao nasljedstvom, a Poitou i Akvitaniju je 893. osvojio za račun maloljetnog Ebalus Manzera, nominalnog vladara. Kada je osnovao Opatiju Cluny, postavio je njenog prvog opata - Bernoa - ali je inzistirao da njeni opati i redovnici ne budu podređeni njemu kao feudalnom gospodaru, nego neposredno papi, što je utrlo put za kasnije clunyjevske reforme.

Guillaume je kovao vlastiti novac. Nije imao muških nasljednika te je po smrti Akvitaniju preuzeo njegov nećak Guillaume II, sin sestre Adelinde.

Reference[uredi | uredi kod]

  • Nouvelle Biographie Générale. Paris, 1859.
  • Rouche, Michel. "Private life conquers state and society," in A History of Private Life, Vol. I, Paul Veyne, ed. Harvard University Press, 1987. ISBN 0 674 39974 9
Prethodi:
Ebalus
Vojvoda Akvitanije
893–918
Slijedi:
Guillaume II