Boson od Provanse

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kralj Boso Provansalski i Stefan Prvomučenik (fragment freske iz opatije Šarlije

Boso Provansalski je bio kralj Provanse (Donje Burgundije) od 879. do 887. godine.

Udaja sestre za Karla Ćelavog otvara mu vrata moći[uredi | uredi kod]

Bio je franački plemić, povezan sa karolinškom dinastijom. Karlo Ćelavi se oženio Bosovom sestrom, što je utrlo put Bosovoj karijeri. Starao se o Luju Mucavcu dok je bio maloletan. Luj Mucavac je bio podređeni kralj Akvitanije, a Boso je vodio brigu o administraciji.

Pratio je Karla Ćelavog tokom pohoda u Italiji i 876. postaje vojvoda. Tokom druge italijanske kampanje urotio se sa drugima plemićima protiv kralja. Nakon smrti Karla Ćelavog 877, Luj Mucavac je bio prisiljen da prizna plemićka prava i privilegije. Tokom 878. bio je u jako bliskim odnosima sa papom.

Boso proglašava nezavisnost Provanse[uredi | uredi kod]

Kada je umro Luj Mucavac 879, ostala su mu dva sina Luj III i Karloman Francuski kao naslednici. Boso je zajedno sa francuskim plemićima zahtevao da Luj III bude jedini kralj. Međutim oba brata su bila izabrana za kraljeve.

Boso je počeo tvrditi da ne može priznavati nijednoga od braće, jer je nelegitimno da obojica budu kraljevi. Tvrdio je da je Luj Mucavac njega imenovao naslednikom. Biskupi i plemstvo regiona oko Rone i Saone 15. oktobra 879. proglašavaju Bosu Provansalskog kraljem i naslednikom Luja Mucavca. To su bili prvi "slobodni izbori", koji nisu uzimali u obzir kraljevsku liniju.

Bosovo kraljevstvo se zvalo Kraljevstvo Provansa i obuhvatalo je crkvene provincije Arl, Eks, Vijen, Lion i možda Besankon.

Luj III i Karloman Francuski protiv Bosa[uredi | uredi kod]

Kad su Luj III i Karloman Francuski podelili 880. očevo kraljevstvo, krenuli su protiv Bosa. Zauzeli su Makon i severni deo Provanse. Zatim im se pridružio Karlo Debeli, pa su neuspešno opsedali Vijen od avgusta do novembra 880. godine.

U avgustu 882. Vijen opseda grof Rišar Okunski, koji zauzima Vijen septembra 882. godine. Boso nije uspevao da povrati izgubljene teritorije. Umro je 887, a nasledio ga je sin Luj Slepi.