Gordana Turić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gordana Turić (r. Sulić) (Zagreb, 15. veljače 1946.)[1] je hrvatska političarka i spisateljica, rodom iz Imotske krajine.

U Zagrebu je završila gimnaziju i srednju glazbenu školu. Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu diplomirala je geologiju te poslije na istoj ustanovi i magistrirala.[1]

Politička karijera[uredi | uredi kod]

U godinama kad se stvarala današnja samostalna Hrvatska, aktivirala se je u politici. Dva je puta ušla u Sabor kao zastupnica Hrvatske demokratske zajednice.[1] Zastupnica Zastupničkog doma Hrvatskog sabora u 2. sazivu.

Djelovala je i u udruzi »Hrvatska žena«. [1]Bila je članicom Komisije za istraživanje žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća.[1]

Bila je predsjednica Vijeća za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu.[2]

Autorica je Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.[1]

Književna karijera[uredi | uredi kod]

Autorica je koja je svojim pisanjem otela zaboravu brojne hrvatske branitelje.[1]

Nakon smrti njena sina, dala se u pisanje kojim kani napraviti literarni hommage brojnima koji su poginuli za hrvatsku državu. Tako je u svojoj knjizi U viteza krunica od pet svezaka, na kojima je radila šest godina, potanko je opisala životne pute 1235 branitelja sa zagrebačkog područja te njenog najstarijeg sina Zdeslava, koji je poginuo skupa s trojicom suboraca kod Benkovca[3][4][5] 1. kolovoza kolovoza 1991. godine, sina idealista, idealista slobode.[1]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Djela[uredi | uredi kod]

 • U vitezu krunica, 1995.
 • U temelju kamen" - "Spomenice žrtvama idealu hrvatske države iz Imotske krajine drugi svjetski rat i poraće" i "Domovinski rat[7]

Izvori[uredi | uredi kod]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Glas Koncila 32 (1833) Tomislav Šovagović: Neopisive drame roditeljskih srca, 9. kolovoza 2009.
 2. Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Arhivirano 2014-09-04 na Wayback Machine-u Vijeće za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu - Izvješće o radu od 28. travnja 1992. do 15. rujna 1999., u potpisu: Vice Vukojević (član), Gordana Turić (predsjednica), Bože Vukušić (tajnik), 30. rujna 1999.
 3. Poginuli hrvatski branitelji - T[mrtav link] Drago Tadić: Spomen ploča - Nepotpuni popis poginulih branitelja u Domovinskom ratu (prema županijama) i cjeloviti popis onih koji su poginuli tijekom rata (iz zavjetne crkve Sv. Mati Slobode - prema abecedi)
 4. Domovinski rat OnLine Kustošija - Spomenik poginulim braniteljima koji su podigli Grad Zagreb i UDHOS grada Zagreba na Trgu siječanjskih žrtava, 23. siječnja 2010.
 5. Domovinski rat OnLine[mrtav link] Spomenik - fotografija
 6. Braniteljski portal (HINA) UBIUDR: "U viteza krunica" najbolja knjiga iz Domovinskog rata za 2009., 3. listopada 2009., preuzeto 8. travnja 2011.
 7. IKA Predstavljena knjiga U temelju kamen, 7. travnja 2000.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

 • Podbablje.hr[mrtav link] Žrtve rata i poraća - Kamen Most. Iz knjige: "U temelju kamen" - Gordana Turić.
 • Slobodna Dalmacija Razgovor: Gordana Turić/Domovina je naše bogatstvo, a mnogi opet ne žele Hrvatsku!, Piše: Snježana Šetka, 31. listopada 2000.