Google bomba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gugl bombardovanje usled koga je pojam „miserable failure“ povezan sa Džordžom V. Bušom i Majklom Murom

Termini Gugl bomba (engl. Google bomb) ili gugl bombardovanje (engl. Google bombing) odnose se na aktivnosti kao što je kreiranje velikog broja linkova što za posledicu ima da se pojedine internet stranice pojavljuju visoko u gugl pretrazi za potpuno nevezane ili irelevantne pojmove, a često iz satiričnih, političkih ili poslovnih razloga.

Guglov algoritam za rangiranje stranica će prikazati neku internet stranicu među prvima u pretrazi ukoliko prema njoj vodi dovoljno linkova sa drugih stranica sa sličnim tekstom linka. Engleski termin spamdexing ima slično značenje i opisuje namerno menjanje HTML stranica kako bi se povećala šansa da veb-sajt bude što bliže početku rezultata pretrage, ili kako bi se uticalo na kategoriju koja se dodeljuje nekoj internet stranici na nepošten ili obmanjujući način.

Termin googlewashing označava upotrebu medijske manipulacije kako bi se promenila percepcija nekog pojma ili kako bi se istisnula konkurencija iz rezultata pretrage.[1]

Istorija[uredi | uredi kod]

Prvi slučaj gugl bombardovanja zabilježen je još 1999. godine, kada je pretraga za more evil than Satan himself („veće zlo od samog Satane“) kao prvi rezultat davala internet sajt kompanije Majkrosoft.[2]

Prvi zabeleženi kreator gugl bombe je internet časopis za humor Hugedisk Men's Magazine, koji je termin „dumb motherfucker“ koristio kao ime linka ka sajtu koji je prodavao stvari vezane za Džordža V. Buša.[3] Časopis je, pod pretnjom tužbe, morao da prekine gugl bombrdovanje.

Pojam „gugl bomba“ prvi je upotrebio Adam Mates u članku koji je objavljen 6. aprila 2001. u onlajn časopisu uber.nu.[4]

Primeri[uredi | uredi kod]

  • Godine 2003, Stiven Lerner je napravio internet stranicu pod nazivom „French Military Victories“ („francuske vojne pobede“) na kojoj je bio ispisan tekst sličan onom koji se pojavljuje u gugl pretrazi kada nije pronađen nijedan rezultat.[5] Na stranici je pisalo: Pretraga za „francuske vojne pobede“ nije pronašla nijednu odgovarajuću stranicu. Da li ste mislili francuski vojni porazi? Ova stranica je jedno vreme bila prvi (osećam se srećnim) rezultat za pojam „French Military Victories“ u gugl pretrazi.
  • Takođe 2003. godine, kolumnista Den Sevidž započeo je kampanju čiji je cilj bio da se definiše reč „santorum“ tako što će joj biti dato novo vulgarno značenje, a kao odgovor na nekoliko kontroverznih izjava o homoseksualnosti koje je dao bivši senator Rik Santorum. Sevidž je pokrenuo veb-sajt spreadingsantorum.com čija je svrha bila da širi novu definiciju reči. Ovaj sajt je uskoro izbio na prvo mesto gugl pretrage za reč „santorum“.
  • Godine 2011, aktivisti za zabranu abortusa su postigli da članak „Abortus“ na vikipediji na engleskom jeziku bude drugi rezultat u gugl pretrazi za pojam „ubistvo“.[6]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Orlowski, Andrew (3. 4. 2003.). „Anti-war slogan coined, repurposed and Googlewashed ... in 42 days.”. The Register. 
  2. Sullivan, Danny (18. 3. 2002.). „Google Bombs Aren't So Scary”. Search Engine Watch. Arhivirano iz originala na datum 2007-01-11. Pristupljeno 29. januar 2007. 
  3. Manjoo, Fahrad (25. 1. 2001.). „Google Link is Bush League”. Wired News. 
  4. Mathes, Adam (6. 4. 2001.). „Filler Friday: Google Bombing”. Arhivirano iz originala na datum 2005-07-15. Pristupljeno 2015-06-30. 
  5. Dalton, Richard J., Jr. (13.3. 2003). „Internet Parody Hands French Military a Defeat”. Newsday: str. A.27. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-12. Pristupljeno 4. 2. 2007. 
  6. 10 Notorious Google Bombs

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]