Gledaoci ili takmičari na Istamskim igrama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gledaoci ili takmičari na Istamskim igrama (Θεωροὶ ἢ Ἰσθμιασταί)
Napisao:Eshil
ZborSatiri
Datum premijere5. vek pne.
Mjesto premijereAtina
Originalni jezikStarogrčki
ŽanrSatirska igra

Gledaoci ili takmičari na Istamskim igrama (grčki: Θεωροὶ ἢ Ἰσθμιασταί) naslov je izgubljene satirske drame koju je napisao Eshil u 5. veku pne. To je delo bilo usredređeno na lik satirâ, koji su učestvovali u različitim nadmetanjima, uključujući trčanje, plivanje i atletiku. Pretpostavlja se da je dvostruki naziv uveden da bi se ovo delo razlikovalo od drugih drama istog naslova te da je prvi naslov (Gledaoci, Θεωροί) možda stariji.

Istamske igre[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Istamske igre

Istamske igre, koje su prvi put održane 581. pne. u čast Posejdona i Palemona na korintskom Istmu, obuhvatale su atletska nadmetanja, rvanje i jahanje. U helenističko doba dodata su i muzička takmičenja. Pobednik je kao nagradu dobijao venac od borovih iglica. Te su igre priređivane svake dve godine, i to u prvoj i trećoj godini Olimpijade.

Ovo su, nakon Olimpijskih, bile najznačajnije igre, kako po broju takmičara, tako i po broju gledalaca. Osim toga, specifična geografska lokacija na kojoj su se održavale trke, u gradu Korintu, dorpinela je tome da se Istamske igre smatraju društveno otvorenijim, naročito veselim i povremeno haotičnim.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Eschilo Sofocle Euripide, Drammi satireschi, a cura di Orietta Pozzoli, BUR, 2004. ISBN 978-88-17-00267-7
  • Ilaria Ramelli (a cura di), Eschilo - Tutti i frammenti con la prima traduzione degli scolii antichi, Bompiani, 2009. ISBN 978-88-452-6289-0
  • L. E. Rossi, Il dramma satiresco attico - Forma, fortuna e funzione di un genere letterario antico, in DArch 6 1972, str. 248–302.
  • L. E. Rossi, Il dramma satiresco, Dioniso 61 (1991), str. 11–24
  • M. Di Marco, Il riso nel dramma satiresco, Dioniso 6 2007, str. 168–79.
  • (en) D. F. Sutton, The Greek satyr play, Meisenheim am Glan 1980